Getty

Voor het Formule 1-seizoen goed en wel begonnen is, zijn de verhoudingen bij Red Bull Racing duidelijk. Het team draait om Max Verstappen. Zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly gaat vooral proberen mee te liften op het talent van de Nederlander. "Dit is niet het moment om stoer te zeggen dat ik hem ga verslaan."

Het gebeurt bijna nooit in de Formule 1: een coureur die zonder omwegen vertelt dat hij de tweede viool gaat spelen in een renstal. Toch is dat exact wat Pierre Gasly aangeeft. De 23-jarige Fransman maakt zich geen illusies over de interne verhoudingen.

Leren

"Ik heb maar een seizoen F1 achter de rug en moet nog veel leren. De coureur die ik nu ben, zal heel anders zijn dan de coureur die ik eind dit jaar zal zijn. Ik moet profiteren van Max' ervaring en ga goed kijken waar hij zijn snelheid vandaan haalt."

Max Verstappen en Pierre Gasly op stap in Melbourne EPA

Teamgenoten in de Formule 1 zijn enerzijds collega's met een gezamenlijk belang: zoveel mogelijk WK-punten verdienen voor hun renstal. Maar ze zijn vooral elkaars grootste rivalen. De enige coureur waar je je prestaties echt mee kunt vergelijken, is de teamgenoot die met hetzelfde materiaal rijdt.

Pierre Gasly is nog helemaal niet met die rivaliteit bezig. "Max verslaan is niet mijn doel. Dat zou fout zijn. Ik mis ervaring en moet sterker worden." Liever praat Gasly over de goede relatie en de sfeer in het team. "Max is dezelfde jongen die ik leerde kennen toen ik 12 was. We hebben een klik. Het gaat prima tot nu toe."

Noodgreep

De nederige opstelling van Gasly is verklaarbaar. Na slechts één Formule 1-seizoen maakte hij de sprong van opleidingsteam Toro Rosso naar topteam Red Bull Racing. Liever had de Red Bull-leiding hem nog een jaartje laten rijpen, maar door het plotselinge vertrek van Daniel Ricciardo naar Renault kon dat draaiboek in de prullenbak. De promotie was een noodgreep.

"Het is niet ideaal. Pierre zal tijd nodig hebben", zegt Toro Rosso-teambaas Franz Tost daarover. "Pierre leert snel. We hebben hem klaargestoomd. Dat is ook onze taak. Ik weet zeker dat hij goed genoeg is om te bewijzen dat hij zijn plek naast Max verdient, maar geef hem tijd."

Ik heb tijd nodig om me hier op mijn gemak te gaan voelen.

Pierre Gasly over zijn overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing

Al bij de wintertestweken in Catalonië werd duidelijk dat Gasly er nog lang niet is. Twee crashes toonden aan dat hij de RB15 nog niet de baas is. "Mijn fout. Ik zocht de limiet, maar ging over de grens en verloor de controle", zei hij schuldbewust na de crashes.

Tweede schuiver

Gasly's tweede schuiver was zo heftig dat Max Verstappen een dag later nauwelijks meer aan rijden toe kwam. "Toch kijk ik positief op Barcelona terug", praat Gasly zichzelf moed in. "Ik heb veel kilometers gemaakt. Daar zaten twee slechte rondjes bij, maar ook honderden goede."

2019 wordt een leerjaar voor de Fransman. "Alles is nieuw. Het team, de auto, de mensen met wie ik werk, de druk en de verwachtingen. Ik heb tijd nodig om me hier op mijn gemak te gaan voelen. Ik weet hoe dat is. Bij Toro Rosso was dat vorig jaar net zo."

Gasly lijkt er niet gebukt onder te gaan. "Ik ben dankbaar voor deze kans, voel me goed en ben gelukkig. Dit wordt een bijzonder weekend voor me."

Pierre Gasly AFP

Over de nieuwe Honda-motor die Max Verstappen aan GP-zeges moet helpen is Gasly opgetogen. De Fransman reed vorig seizoen bij Toro Rosso al met de krachtbron.

"Honda heeft in de winter een flinke sprong gemaakt. De motor heeft veel meer power en is betrouwbaarder. Ik voelde dat in Barcelona na iedere bocht. Alsof je een schop onder je kont krijgt. Dat is precies wat we willen."

'Uitmuntend in het doorontwikkelen'

Of Red Bull Racing in staat is de sprong naar de top te maken? Die vraag is volgens Gasly nu nog niet te beantwoorden. "We zijn na Mercedes en Ferrari het derde team, maar kijken alleen voorwaarts. Dat is de mentaliteit van deze club mensen."

"Dit team is altijd uitmuntend geweest in het doorontwikkelen van de auto. Ik verwacht dat we in de loop van het jaar veel beter worden en hoop dat we dan de aanval kunnen openen."

STER reclame