Lisanne de Witte heeft bij de Europese indoorkampioenschappen de finale gehaald op de 400 meter. De Nederlandse atlete eindigde vrijdagavond in Glasgow in haar halve finale als tweede en dat was precies voldoende om een plaats in de eindstrijd op zaterdag af te dwingen.

De Witte, die vorig jaar op de EK in de buitenlucht in Berlijn brons veroverde op de 400 meter, had in de middaguren indruk gemaakt door in haar serie brutaal de leiding te nemen en die niet meer af te staan. In de avonduren lukte haar dat niet. Ze lag vierde na één ronde, maar kon door een machtige eindsprint de belangrijke tweede plaats veilig te stellen. "Ik weet niet wat er misging. De eerste 100 meter waren slecht. Daarna heb ik het op de ouderwetse manier afgemaakt."

De Belgische Cynthia Bolingo Mbongo was net iets rapper: 52,37 om 52,38. "In de finale kan echt alles gebeuren", blikte De Witte vast vooruit naar zaterdagavond. "Ik zal wel scherper moeten zijn. Misschien was het vanavond wel vermoeidheid dat de start minder was."

Koster na zesde plaats op 3.000 meter: 'Ik was niet goed genoeg' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maureen Koster kreeg de kans Nederland aan de eerste medaille te helpen bij de EK indoor. Ze vormde met Julia van Velthoven de Nederlandse afvaardiging in de finale van de 3.000 meter. Koster ging lang vooraan mee, maar redde het uiteindelijk niet. Ze finishte als zesde in 8.56,22, op ruime afstand van de medailleplaatsen. Van Velthoven eindigde als dertiende (9.14,90).

"Er is maar een conclusie mogelijk: ik was niet goed genoeg. Ik ben de strijd aangegaan, heb alles gegeven. Aan het einde was het niet genoeg voor een medaille", analyseerde Koster haar race. Voorlopig blijft ze zich nog richten op de 5.000 meter in de buitenlucht. "Maar ik ga straks in Stanford aan het einde van een trainingsstage wel een 10.000 meter doen. En daar plaatsing voor de Olympische Spelen afdwingen."

De Europese indoortitel op de 3.0000 meter ging tot groot enthousiasme naar de Britse Laura Muir. De in Schotland geboren Muir gaat in Glasgow voor de dubbel en anderhalf uur nadat ze haar serie op de 1.500 meter had gelopen, liep ze naar het goud op de dubbele afstand.

Ze duelleerde lange tijd met Konstanze Klosterhalfen, die sinds kort ook deel uitmaakt van de Amerikaanse trainingsgroep van de in Glasgow ontbrekende Sifan Hassan. De Duitse gaf zich voor het ingaan van de laatste ronde gewonnen bij een demarrage van Muir, die won in 8.30,61. Brons was voor de Britse Melissa Courtney.

STER reclame