Tony van Diepen heeft zijn afvaardiging naar de Europese indoorkampioenschappen volledig waargemaakt. De atleet uit Heerhugowaard bereikte vrijdagavond met een uitgekiende race de finale van de 400 meter.

Van Diepen had een persoonlijk record nodig om de eindstrijd te bereiken: 46,62. Daarmee eindigde hij als tweede achter de Zweed Karsten Warholm.

De nationale indoorkampioen lag lange tijd op de derde plaats, maar met een machtige sprint wist hij de Spanjaard Lucas Bua achter zich te houden. "Dit is belangrijk voor mij loopbaan. Dit kan je maken of breken. Voor mij was het de perfecte race. Ik had twee man voor me en ik hoefde er maar een te pakken om naar de finale te kunnen."

Pech voor Kupers in de series van de 800 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de series had Bua Van Diepen nog verslagen. Dat was in een tumultueuze race. Twee concurrenten van Van Diepen kwamen ten val en de Nederland bleef zelf bij het ingaan van de slotronde ternauwernood overeind.

Bonevacia uitgeschakeld

Voor Liemarvin Bonevacia zat het toernooi er na de series op. De winnaar van brons bij de EK indoor in 2017 eindigde in zijn serie op de 400 meter als zesde in 47,86 seconden.

Bonevacia had in Glasgow veel last van een blessure. "Ik heb al een tijd pijn onder een rib, maar vandaag was het erger", gaf hij aan. "Het ging erg moeizaam. Op naar het buitenseizoen."

Thijmen Kupers (27) miste op een haar een plaats in de halve finales van de 800 meter. De nationale kampioen, die deze winter na een jaar blessureleed zijn rentree maakte, liep in Glasgow lange tijd in zijn serie op kop, maar werd in de slotfase door de Zweed Andreas Kramer en de Tsjech Filip Snejdr gepasseerd.

Miniem verschil

Kupers finishte 0,01 seconde na nummer twee Snejdr, die zich daardoor rechtstreeks plaatste voor de halve finales op zaterdag. Kupers, vier jaar geleden bij de EK indoor in Praag goed voor brons, noteerde als nummer drie een tijd van 1.48,72.

Dat was net te langzaam om als een van de twee snelste verliezers toch nog naar de halve finales te mogen. Er waren lopers buiten de top-2 van elke serie sneller dan de Nederlander. "Dit is balen. Hier kom ik niet voor. Mijn ambities zijn finaleplaatsen en medailles. Ik maak fouten en loop energie te verspillen."

Ook Richard Douma redde het niet in de series. Hij finishte in de vijfde en laatste serie als zesde in 1.50,36. Hij is meer een specialist van de 1.500 meter. Douma kwam er in de snelle serie niet aan te pas.

Kupers na uitschakeling op EK indoor: 'Hier ben ik niet voor gekomen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Geen succes op 3.000 meter

Nederland stond in Glasgow voor het eerst op de 3.000 meter van een EK indoor met drie atleten aan de start. Voor Bram Anderiessen, Mike Foppen en Benjamin de Haan bleef het optreden beperkt tot een race.

Anderiessen eindigde in zijn serie in de achterhoede met een tijd van 8.18,30. "Het ging niet", gaf de pas 19-jarige atleet aan. Anderiessen is meer een specialist op de 1.500 meter, maar plaatste zich onlangs bij de NK indoor verrassend op 3.000 meter voor het toernooi in Glasgow.

Benjamin de Haan nam in de tweede serie wel snel het initiatief, maar leverde in het tweede deel van de race veel in. Hij finishte uiteindelijk als veertiende ( 8.11,57). Foppen deelde zijn race beter in en kwam als zesde over de streep. Zijn tijd (7.57,55) was echter niet goed genoeg om als een van de vier tijdsnelste verliezers naar de finale te mogen.

STER reclame