De Ferrari voor het Formule 1-seizoen 2019
NOS Nieuws

Hongerig Ferrari presenteert met SF90 'opwindende auto'

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Het nieuwe paradepaard van Ferrari heet de SF90. De Formule 1-auto ontleent zijn naam aan de negentigste verjaardag van het raceteam: de 'Scuderia Ferrari'. Coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc moeten de renstal aan de eerste wereldtitel sinds 2008 helpen.

Sebastian Vettel begint aan zijn vijfde seizoen als Ferrari-coureur. De Duitser is weliswaar viervoudig wereldkampioen, maar die titels vergaarde hij achter het stuur van Red Bull Racing.

Vettel is optimistisch. "Het team is op de goede weg. Vorig seizoen was dat al duidelijk. Dit jaar gaan we verder. Als ik naar de SF90 kijk, lijkt alles op zijn plek gevallen. Alle details kloppen. Het is een opwindende auto."

Afgeslankt

De SF90 is uiteraard rood, maar oogde tijdens de presentatie in het Italiaanse Maranello toch anders dan zijn voorganger. De rode tint is iets donkerder en matter en de bolide lijkt vooral aan de achterzijde flink afgeslankt. Doch schijn kan bedriegen.

Pas volgende week bij de wintertest in Barcelona zal echt duidelijk worden hoe de auto in het daglicht oogt. Op het Circuit de Catalunya gaan alle teams voor het eerst met de nieuwe auto's de baan op.

Charles Leclerc bij een Ferrari-expositie in Monaco

De teampresentatie werd gedomineerd door mooie woorden, trots, passie en grootse plannen. Niettemin staat Ferrari sterk onder druk. Het rommelde de afgelopen maanden bij de renstal.

Teambaas Maurizio Arrivabene werd aan de kant gezet na tegenvallende prestaties. Het doel in 2018 was immers de wereldtitel, maar na een veelbelovend begin van het seizoen zakte het Italiaanse team weg en greep rivaal Mercedes opnieuw de macht.

Leclerc

Arrivabenes opvolger Mattia Binotto weet wat hem te doen staat. Er zijn in de Formule 1 twee wereldtitels te behalen (een coureur- en een constructeurstitel) en één van die kampioenschappen moet worden binnengesleept om een eind te maken aan de jarenlange droogte in Maranello. Ferrari is hongerig.

Het is veelzeggend dat de 'Scuderia' in de jacht naar succes een jonge coureur naar voren schuift. De Finse veteraan Kimi Räikkönen is bedankt voor bewezen diensten en aan de kant gezet ten faveure van supertalent Charles Leclerc.

Leclerc (21) is generatiegenoot van Max Verstappen. De Monegask was bij het Nederlandse Formule 3-team VAR (Van Amersfoort Racing) zelfs Verstappens opvolger.

Teambaas Frits van Amersfoort zag zijn talent meteen. "Zowel Max als Charles hebben de unieke gave om steeds net iets meer uit een auto te halen dan de rest. Het zijn onderscheidende coureurs. Prachtig dat ze nu allebei in een topteam zitten."

Droom

"Ik ben extreem opgewonden", zei Charles Leclerc tijdens de presentatie van de SF90. "Jarenlang heb ik ervan gedroomd om in een rode Formule 1-auto te belanden. Ik ben trots dat ik dit mag meemaken."

De nieuwkomer in de Ferraristal stelt zich nederig op. "Het wordt een geweldig seizoen. Ik kan en moet veel van Sebastian leren." Leclerc verwacht geen aanvaringen met de Duitser. "We moeten Ferrari samen aan zeges helpen. De sleutel naar succes is onze samenwerking."

Deel artikel: