De nieuwe Mercedes voor het Formule 1-seizoen Mercedes

Met de woensdag gepresenteerde W10 gaat het Formule 1-team van Mercedes komend seizoen op jacht naar de zesde wereldtitel op rij. Op het circuit van Silverstone draaide de Fin Valtteri Bottas de eerste proefrondjes in de nieuwe bolide.

Ook Red Bull Racing presenteerde vanaf het Engelse circuit de eerste beelden van de nieuwe RB15, die dit seizoen voor het eerst is uitgerust met een Honda-motor. Het team van Max Verstappen en de Fransman Pierre Gasly gaf wel aan dat het een eenmalig kleurenpatroon betreft, met opvallende rode en zwarte strepen.

Bij de start van het seizoen zullen de twee Red Bull-coureurs in bolides rondrijden met een veel bekender kleurenpatroon. De afgelopen jaren presenteerde Red Bull rond de testdagen steevast een wagen in camouflagekleuren.

Wereldtitel niet vanzelfsprekend

Mercedes won de afgelopen vijf jaar de wereldtitel bij de coureurs (vier keer Lewis Hamilton en een keer Nico Rosberg) en de constructeurs. Een zesde triomftocht op rij wordt door het team niet als vanzelfsprekend gezien, ook al door de nieuwe regels voor de aerodynamica.

"De regels zijn flink gewijzigd. We beginnen, net als iedereen, op nul. We zullen ons weer moeten bewijzen", verklaarde teambaas Toto Wolff woensdag. "Door de regelwijzigingen kan elk team een gooi doen naar de wereldtitel. Op dit moment is dus elk team op de grid een potentiële bedreiging voor ons."

Valtteri Bottas draait op het circuit van Silverstone de eerste ronde met de Mercedes-bolide voor 2019 Mercedes

De kleurstelling van de nieuwe Mercedes heeft amper wijzigingen ondergaan. De nieuwe en eenvoudiger voorvleugel is de duidelijkste verandering aan de wagen.

De zilverkleurige bolides zijn tot nu toe in het hybridetijdperk (sinds 2014 maakt de Formule 1 gebruik van V6-motoren, die door een turbo en met behulp van hybridesystemen voortgestuwd worden), onaantastbaar gebleken, hoewel Ferrari en Red Bull de afgelopen seizoenen het gat kleiner wisten te maken.

Eerste kennismaking

"Het is alsof je voor het eerst met iemand kennismaakt. Je wilt zo snel mogelijk van alles te weten komen, voordat je aan de gezamenlijke reis begint", gaf Hamilton bij de presentatie aan. De vijfvoudig wereldkampioen won vorig seizoen 11 races won en belandde slechts 4 keer in 21 races buiten de topdrie.

"Ik heb de knop in de winter even helemaal omgedraaid. 2018 was een geweldig jaar, maar 2019 kan nog veel mooier worden. Ik heb een plan gemaakt om dit jaar nog beter voor de dag te komen. Ik zit weer vol energie", verduidelijkte de 34-jarige Brit zijn ambities.

Ook bij Red Bull valt de nieuwe voorvleugel op. Op de neus zit een opening. Verstappen had de eer woensdag op het circuit van Silverstone de eerste meters met de nieuwe wagen te rijden. Na hem zou Gasly enkele ronden rijden.

De Nederlander had een dag eerder al laten weten optimistisch, maar ook realistisch te zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Met de komst van Honda als motorleverancier breekt er een nieuwe periode voor het team aan. "In Australië zal nog niet alles perfect zijn", gaf Verstappen aan.

Lammers: 'De snelheid gaat bepalen hoe mooi de auto is'

De nieuwe voorvleugel viel ook Formule 1-analist Jan Lammers op. "Ze hebben de neus ten opzichte van vorig jaar gesimplificeerd om ervoor te zorgen dat je meer gebruik kan maken van de slipstream en dat we meer race-acties kunnen zien."

Lammers: 'De snelheid gaat bepalen hoe mooi de auto is'

De kleuren op de auto van Verstappen spelen volgens Lammers totaal geen rol voorlopig. "Ze zijn nu allemaal technisch georiënteerd bezig. Ze willen de snelste en de beste zijn. En een kleurenlayout heeft dan geen prioriteit", zegt hij.

"Maar straks als de auto op de grid staat, dan gaat de snelheid bepalen hoe mooi hij is. Als hij er nu dubieus uitziet, maar hij domineert het hele jaar, dan wordt hij vanzelf heel mooi."

De eerste grand prix van het seizoen wordt op zondag 17 maart verreden in Melbourne, Australië. Daar zal net als de afgelopen twee jaar een roze bolide aan de start staan, maar de naam Force India keert niet terug.

Sport Pesa Racing Point F1 team is de officiële nieuwe naam van de roze brigade. Sergio Pérez en Lance Stroll zijn de coureurs die in de nieuwe auto hoge ogen willen gooien.

STER reclame