Vlhova skiet naar uniek Slowaaks WK-goud op reuzenslalom Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Petra Vlhova is donderdag op de WK skiën in het Zweedse Åre wereldkampioene op de reuzenslalom geworden. De 23-jarige skiester greep zo het eerste individuele WK-goud voor Slowakije ooit.

Vlhova was in een spannende race over twee runs 0,14 seconden sneller dan de Duitse Viktoria Rebensburg. De Amerikaanse favoriete Mikaela Shiffrin, die eerder deze WK de Super G had gewonnen en dit seizoen al dertien wereldbekerzeges op haar naam had geschreven, skiede in 2,02.35 naar het brons.

Vlhova moest vanuit de eerste run 0,19 seconden goedmaken op Rebensburg in de tweede run. De Duitse ging als een razende over de piste en gleed met groot gemak langs de poortjes. Ze had een voorsprong van 0,40 bij de laatste meting, maar bleek in de laatste meters echter te voorzichtig en onzorgvuldig.

Op de streep bleek Vlhova uiteindelijk 0,14 sneller en kaapte ze het goud voor de neus van Rebensburg weg, die genoegen moest nemen met zilver.

Petra Vlhova tijdens de WK-finale op de reuzenslalom AFP

Eerder deze WK greep Vlhova zilver op de combinatie (afdaling en slalom). De Slowaakse stond voor dit seizoen zelfs nog nooit op het podium van een wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom. Dit seizoen pakte ze twee podiumplaatsen.

Jelinkova buiten topdertig

De Nederlandse Adriana Jelinkova werd 33ste in 2,08.37. Ze stond na de eerste run (1,04.31) 34ste en klokte in de tweede een tijd van 1,04.06.

STER reclame