Shiffrin wereldkampioene op Super G, Vonn hard onderuit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mikaela Shiffrin heeft in het Zweedse Are de wereldtitel veroverd op de Super G. Na drie wereldtitels op de slalom was het voor de 23-jarige Amerikaanse de eerste op een snellere discipline.

Lindsey Vonn ging bij de laatste Super G-race uit haar loopbaan (ze komt dit WK nog in actie op de afdaling en stopt daarna) hard onderuit. De 34-jarige Amerikaanse crashte al snel toen ze met haar ski bleef hangen in een poortje.

Luid gejuich

Vonn vloog uit de bocht en bleef een tijdje liggen in de sneeuw. Ze wist weer op haar ski's te gaan staan en gleed onder luid gejuich van het publiek alsnog rustig naar de finish.

Vonn: 'Alsof ik ben aangereden door een vrachtauto' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vanwege de wind was het parcours ingekort. Het technische eerste deel verviel, wat op voorhand niet in het voordeel was van Shiffrin. De Amerikaanse bewees echter opnieuw op de snelle glijgedeeltes veel progressie te hebben geboekt.

De verschillen in de top van het klassement waren, ook door het ingekorte traject, minimaal. Shiffrin hield de Italiaanse Sofia Goggia slechts 0,02 achter zich. De Zwitserse Corinne Suter eiste op 0,05 het brons voor zich op.

In totaal eindigden er op de door de droge kou harde en snelle piste acht skiesters binnen een halve seconde van Shiffrins winnende tijd.

Mikaela Shiffrin kan het bijna niet geloven; ze heeft goud EPA

Ester Ledecká, die als snowboardtopper vriend en vijand verraste met olympisch skigoud op de Super G in Pyeongchang, eindigde ditmaal in de achterhoede.

Accepteren

"Ik moet accepteren dat mijn lichaam topsport niet meer toestaat", had Vonn voorafgaand aan de WK in Zweden nog verkondigd. De Amerikaanse was al van plan na dit seizoen te stoppen, maar de afgelopen weken suggereerde ze meerdere keren dat het weleens eerder afgelopen kon zijn. De skidiva heeft vooral last van een knie.

Na de onfortuinlijke race op de WK liet Vonn weten door de wind gegrepen te zijn, maar aan de val geen blessure te hebben overgehouden. Dat betekent dat ze zondag gewoon in actie kan komen op de afdaling. Het zal haar laatste optreden op het hoogste niveau worden.

STER reclame