Antoinette de Jong juicht na de 3.000 meter in Collalbo Getty Images

Na twee indrukwekkende zeges op het Italiaanse ijs in Collalbo gaat Antoinette de Jong na de eerste dag van de EK allround stevig aan de leiding. "Het gaat tot nu toe heel goed, daar ben ik blij mee. Hopelijk rijd ik morgen ook nog heel hard."

De 23-jarige De Jong zette na de 500 meter vijfvoudig winnaressen Ireen Wüst en Martina Sáblikóvá, haar twee grote concurrentes, al meteen op achterstand. "Ik reed bijna een persoonlijk record, dat had ik niet verwacht", aldus De Jong.

Ook na de 3.000 meter, waarop ze net wat sneller was dan de Tsjechische Sáblikóvá, behield De Jong haar voorsprong op de rest. "Ik wil me nog niet rijk rekenen, want er komt nog een tweede dag. Er kan nog van alles gebeuren, maar ik ben blij met deze ritten."

Voor titelverdedigster Wüst werd de eerste dag niet waarop ze had gehoopt. Ze staat na twee afstanden op de derde plaats in het algemeen klassement en heeft op de 1.500 meter een achterstand van 4,86 seconden op De Jong.

Wüst arriveerde woensdagavond pas laat in Collalbo, omdat ze eerder op de dag de begrafenis had bijgewoond van de aan kanker overleden oud-schaatsster Paulien van Deutekom, haar hartsvriendin. "Ik hoopte dat het beter zou gaan", vertelde Wüst na de 500 meter.

"Ik heb de titel wel uit mijn hoofd gezet na deze 500 meter. Een podiumplaats zou nog wel mooi zijn, want ik rijd als eerbetoon aan Paulien en dat is toch best pittig. Ik vind het heel lastig om die knop om te zetten, maar ik probeer nu gewoon te genieten van rondjes schaatsen in de zon."

Zaterdag staan de 1.500 meter en de afsluitende 5.000 nog op het programma voor de vrouwen in Collalbo. "Ik bekijk het per afstand", aldus De Jong. "Ik ga in ieder geval met een goed gevoel naar morgen, maar ik ben er nog niet!"

STER reclame