Antoinette de Jong won zowel de 500 als de 3.000 meter bij de EK allround ANP

De Jong vergroot voorsprong met tweede zege bij EK allround

tijd van publicatie Aangepast

Antoinette de Jong is hard op weg om haar eerste Europese titel allround te veroveren. In het Italiaanse Collalbo won de 23-jarige schaatsster op de eerste dag van de EK allround zowel de 500 als de 3.000 meter.

Titelverdedigster en vijfvoudig Europees kampioene Ireen Wüst staat na twee afstanden op de derde plaats in het algemeen klassement en heeft op de 1.500 meter een achterstand van 4,86 seconden op De Jong. De Italiaanse Francesca Lollobrigida volgt op de tweede plaats met 2,72 seconden.

Al op de 500 meter bleek dat het met de vorm van De Jong wel goed zat. Ze won de eerste afstand van de dag op imposante wijze. Ze sloeg met 39,19 al een flink gat met de concurrentie op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 EK allround: De Jong imponeert op 500 meter

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 EK allround: De Jong wint ook 3 kilometer

Alleen de Russin Jelizaveta Kazelina kwam met 39,26 nog in de buurt van De Jong op de 500 meter. Vijfvoudig kampioenen Wüst (39,72) en Martina Sáblikóvá (40,95) stonden meteen op een flinke achterstand.

Op de 3 kilometer legde de Tsjechische Sáblikóvá de lat hoog met 4.08,23 en De Jong leek daar niet aan te komen. Met een prima laatste ronde dook ze er toch onder: 4.08,07. Sáblíková staat nu vierde in het algemeen klassement met een achterstand van 5,36 seconden.

Zevende tijd voor Wüst

Wüst, die snel van start ging op de 3.000 meter, zakte op het eind ver weg en klokte de zevende tijd (4.14,61). Carlijn Achtereekte, de derde Nederlandse schaatsster op het ijs in Collalbo, werd vijfde en staat nu zesde in het algemeen klassement.

Zaterdag staan de 1.500 meter en de afsluitende 5.000 nog op het programma voor de vrouwen in Collalbo. Dan beginnen ook de mannen (met het Nederlandse trio Sven Kramer, Patrick Roest en Douwe de Vries) aan het allroundtoernooi.

Het klassement van de vrouwen bij de EK allround

STER Reclame