ANP

Sjinkie Knegt moet zo'n zes weken in het ziekenhuis blijven, nadat hij gisteren is opgenomen met ernstige brandwonden. De voeten van de shorttracker zijn er het slechtst aan toe. Goed nieuws is dat zijn spieren en zenuwen niet zijn aangetast.

"Hij had eerst veel pijn, maar heeft een goede nacht gehad. Over zes weken kunnen ze meer zeggen over zijn herstel", zegt zijn moeder Liesje tegen Omrop Fryslân.

Voeten helemaal ingepakt

Knegt heeft brandwonden in zijn gezicht, borst, benen en voeten. "Het is met name de voorkant van zijn lichaam die verbrand is. Zijn voeten zijn er het ergst aan toe. Hij heeft daar eerste- en tweedegraads brandwonden. Derdegraads, daar twijfelen ze over. Je kan het niet zien omdat het helemaal is ingepakt."

Bij derdegraads brandwonden is het afhankelijk van de (grootte van de) wond of er moet worden overgegaan tot huidtransplantatie.

Sjinkie Knegt vorige week bij de NK shorttrack samen met zijn zoontje Melle ANP

Knegt liep zijn brandwonden gisteren op toen hij de houtkachel in zijn huis aanstak, waarbij zijn kleding en baard vlam vatte. Toen zijn vriendin Fenna in de kamer kwam, had Knegt het vuur in zijn gezicht en borst zelf al uitgekregen.

"Zij heeft toen een pan water gepakt en over zijn voeten gegooid om het vuur daar ook uit te maken. Daarna heeft ze 112 gebeld, Sjinkie onder de douche gezet en toen kwam de traumahelikopter", vertelt moeder Knegt. In het ziekenhuis werden Knegts haren en baard afgeschoren om infecties te voorkomen.

Knegt zorgt voor donkere wolk boven EK

Vandaag begint in Dordrecht de EK shorttrack, waar Knegt vanwege een andere blessure sowieso al niet aan mee zou doen. Voor toernooidirecteur Cees Juffermans was de schrik groot toen hij gisteren het nieuws over de Sportman van 2015 hoorde.

"Het nieuws hangt als een donkere wolk boven het toernooi. We zullen ook zeker aandacht voor Sjinkie hebben en iedereen oproepen de hastag #voorSjinkie te gebruiken. Hij heeft de sport toch groot gemaakt", aldus Juffermans.

Toernooidirecteur Juffermans schrok van bericht Sjinkie

Mogelijk dat de ouders van Knegt nog een kijkje gaan nemen bij de EK. "Sjinkie zei: ga maar gewoon, ik lig hier ook maar wat. Dat zullen we maar als een goed teken opvatten", aldus moeder Knegt.

STER reclame