'Diage' Hoogerwerf wil het shorttrackijs én de muziekindustrie veroveren

Grote kans dat de naam van shorttracker Dylan Hoogerwerf je bekend in de oren klinkt. Hij werd twee jaar geleden verrassend Nederlands kampioen, won EK-goud op de relay, EK-zilver op de 500 meter en nam deel aan de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Maar er is ook een kans dat je Hoogerwerf (23) kent onder zijn artiestennaam. Tenminste, als je van hiphop houdt. Als 'Diage' (spreek uit: die-eetsj) werkt hij naast het shorttrack in zijn flatje in Heerenveen aan een carrière als muziekproducer.

"Muziek maken is echt m'n hobby. Na het schaatsen wil ik er meer aandacht aan besteden, misschien ook draaien voor een groot publiek", zegt Hoogerwerf alias Diage. "Om mensen te zien dansen op jouw muziek, dat lijkt me heel vet."

DH

Zijn artiestennaam ontstond zo'n vier jaar geleden, toen Hoogerwerf zijn eerste nummer uitbracht. "Een platenlabel wilde dat releasen en toen moest ik een naam bedenken. Toen heb ik de initialen van m'n naam, DH, gepakt en als je die in het Engels uitspreekt krijg je 'Diage'."

Dylan Hoogerwerf gaat onderuit op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang EPA

De passie voor muziek maken ontstond "ergens in 2002", toen de kleine Hoogerwerf de bibliotheek bezocht. Hij kocht een muziekprogramma, maakte vervolgens thuis nummers die naar eigen zeggen "nergens naar klonken" en deed steeds meer ervaring op. "En de laatste vijf jaar begint het ergens op te lijken."

En dat mag ook wel, want Hoogerwerf besteedt er veel tijd aan. "Als ik echt met iets bezig ben, kan ik wel tien uur in de stoel zitten. Maar dat is wel op een rustdag van het shorttrack hoor, haha."

80.000 keer beluisterd

Welk genre zijn muziek behoort? "Hybrid Trap, een combinatie van hiphop en house. Voor sommige mensen is het herrie, want het is geen commerciële muziek."

Zijn beste nummer tot nu toe, Thinking Of You uit december 2017, is inmiddels tachtigduizend keer beluisterd op Spotify. "Daar ben ik erg blij mee."

Maar voorlopig moet Hoogerwerf de muziek even laten voor wat het is en zich focussen op het shorttrack. Zaterdag staat hij aan de start bij de NK in Heerenveen.

"Sinds deze week gaat het weer de goede kant op", zegt de rassprinter, die bij de wereldbekerwedstrijden in Kazachstan begin december een enkelblessure opliep en vervolgens drie weken het ijs niet op kon.

"Ik ben weer onderweg naar m'n oude niveau en ga het NK schaatsen, daar ben ik blij om. Ik kan zeker Nederlands kampioen worden en dan ga ik ook sowieso naar de EK. Als ik rij zoals op de afgelopen paar trainingen, denk ik zeker dat ik een kans maak."

STER reclame