Michael van Gerwen is blij met zijn zege op Gary Anderson Getty Images

Darter Michael van Gerwen heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale van het WK darts (PDC) in Londen. De als eerste geplaatste Brabander rekende in een eenzijdige halve finale af met de als vierde geplaatste Gary Anderson: 6-1.

Het is voor Van Gerwen, na zijn gewonnen finales in 2014 en 2017 en de verloren finale van 2013, zijn vierde optreden in de eindstrijd van het PDC-WK. De Engelsman Michael Smith is op Nieuwjaarsdag zijn tegenstander.

Van Gerwen begon sterk aan de partij, maar Anderson, zelf ook tweevoudig wereldkampioen, bood in de eerste set goed partij. Een sterke vijfde leg bracht Van Gerwen de eerste set.

Vervolgens won Van Gerwen twaalf van de dertien legs en kwam hij op een 5-0 voorsprong. Anderson stribbelde nog wat tegen door de zesde set te pakken en op een 2-0 voorsprong te komen in de zevende set, maar Van Gerwen was net op tijd bij de les.

Van Gerwen: 'Ik deed hem flink pijn'

"Ik speelde erg goed, vooral in het begin. Gary wist zijn vorm niet te vinden en daar maakte ik gebruik van", zegt Van Gerwen na afloop voor de camera van Sky Sports.

"Ik deed hem flink pijn met mijn goede finishes in het begin, dus wat wil je nog meer?"

Hij keek ook alvast uit naar de finale tegen Smith: "Het wordt een mooie wedstrijd tegen Michael Smith, maar ik ben geen Nathan Aspinall. We gaan zien wat er gaat gebeuren, het onderling resultaat is in mijn voordeel en ik kijk er heel erg naar uit."

Gary Anderson (r) feliciteert Michael van Gerwen Getty Images

Smith te sterk voor Aspinall

In de andere halve finale rekende de als tiende geplaatste Michael Smith af met Nathan Aspinall. In het Engelse onderonsje werd het 6-3 voor Smith.

Smith kwam knallend uit de startblokken door de eerste zeven legs van de wedstrijd te winnen en op 2-0 in sets te komen, maar Aspinall richtte zich op en pakte de derde en de vierde set.

Daarna ontspon zich een waar dartsspektakel waarin beide spelers er met veel 180'ers en hoge gemiddeldes een ware kraker van maakten. Tot en met de zesde set ging het duel gelijk op, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Smith de doorslag.

Michael Smith in zijn partij tegen Nathan Aspinall EPA

Hij won de zevende en de achtste set met 3-1 en trok de partij naar zich toe door de negende set met 3-0 te winnen. Hij pakte in de laatste leg van de wedstrijd ook nog een record door zijn 17de 180'er van de wedstrijd te gooien. Nog nooit gooide iemand zo vaak de maximale score in een halve finale van het WK.

Door zijn zege mag Smith het nu voor de 32ste keer gaan opnemen tegen Van Gerwen. 25 keer was de Nederlander de sterkste, Smith wist maar 6 keer te winnen. Van de laatste 16 onderlinge wedstrijden won Van Gerwen er zelfs 14.

STER reclame