Van Gerwen 'kan veel beter', maar maakt zich geen zorgen

Michael van Gerwen heeft zich als laatste darter geplaatst voor de halve finales van het WK. De nummer een van de wereld speelde niet groots, maar was toch veel te sterk voor debutant Ryan Joyce: 5-1.

Van Gerwen speelt zondagavond tegen Gary Anderson, die de halve finales bereikte met een 5-2 overwinning op Dave Chisnall. "Dat zijn de mooie wedstrijden om te spelen. Ik kijk uit naar morgen", zei Van Gerwen na afloop.

Anderson is een tegenstander van ander formaat dan Royce. Van Gerwen zal dan ook beter moeten spelen om de finale te bereiken. "Ik kan veel beter dan dat ik vandaag liet zien. Ik heb zonder mijn beste spel toch 101 gemiddeld geproduceerd en win vrij comfortabel met 5-1, maar ik kan veel beter en dat wilde ik graag laten zien."

"Om heel eerlijk te zijn, Joyce is niet de speler om dat tegen te doen. Dat hielp niet mee. Je weet dat hij niet boven de 95 gemiddeld gaat gooien." Zorgen maakt Van Gerwen zich dan ook niet over zijn mindere optreden. "In de vierde set kom ik 2-0 achter en dan win ik toch nog drie legs achter elkaar om die set naar me toe te slepen. Dan zie je wel dat de vorm er wel is."

Kwartfinales WK darts

Nathan Aspinall-Brendan Dolan 5-1
Dave Chisnall-Gary Anderson 2-5
Luke Humphries-Michael Smith 1-5
Michael van Gerwen-Ryan Joyce 5-1

Van Gerwen won de eerste set met 3-0 en stond Joyce in de tweede slechts een leg toe. 'Mighty Mike' leek over de 33-jarige Engelsman heen te walsen, maar de nummer 74 van de wereld, die gevestigde namen als Simon Whitlock en James Wade had verslagen, knokte zich terug in de wedstrijd.

De derde set begon nog met opnieuw een break voor Van Gerwen, maar hij werd daarna zelf ook gebroken en Joyce pakte de set met een finish op bull.

Niet 2-2, maar 3-1

De precisie was even weg bij Van Gerwen en Joyce - bijgenaamd Relentless - ging onverstoorbaar verder. Hij pakte in de vierde set direct de leg van Van Gerwen af, maar wist die voorsprong niet vast te houden. Van Gerwen herpakte zich, brak Joyce terug en kwam - ondanks een slechte start in de vijfde leg - 3-1 voor in sets.

Ook in de vijfde set bleef Van Gerwen ver van zijn topniveau verwijderd (hij had op dat moment maar de helft van zijn dubbels geraakt), maar Joyce weet daar niet van te profiteren.

Bij Joyce was langzamerhand het geloof wel weggezakt en Van Gerwen - tweevoudig wereldkampioen - maakte het in de zesde set met een break af: 5-1.

Smith voor het eerst naar halve finales

Orange Pictures

Michael Smith haalde eerder op de avond voor het eerst de halve finales op het WK darts. De nummer tien van de wereld had geen enkele moeite met Luke Humphries, die vrijdagavond nog titelhouder Rob Cross uit het toernooi knikkerde. Het werd 5-1.

Smith en Humphries speelden in een moordend tempo. Maar met een gemiddelde van 94,18 had Humphries geen schijn van kans tegen de 103 van Smith.

Humphries had alleen in de derde set een opleving. Hij brak Smith door 170 uit te gooien, waarna Smith hem sportief feliciteerde met die maximale uitworp. Humphries maakte er vervolgens 2-1 in sets van, maar daar bleef het ook bij. Smith kon daarna zonder al te veel problemen uitlopen naar een simpele zege.

Halve finales

Voor Smith is het de eerste keer dat hij in de halve finales staat van het WK. In de halve finale neemt hij het op tegen Nathan Aspinall, die eerder vandaag Brendan Dolan met 5-1 versloeg. De andere halve finale gaat tussen Gary Anderson en Michael van Gerwen. Dat was de finale van twee jaar geleden. Van Gerwen won toen met 7-3.

Halve finales zondag 30 december

Aanvang
Michael Smith (10) - Nathan Aspinall 20.00 uur
Michael van Gerwen (1) - Gary Anderson (4) 22.00 uur
Het deftige Alexandra Palace: WK darts in carnavalssferen

STER reclame