Kromowidjojo en Heemskerk domineren halve finales 50 m vrij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ranomi Kromowidjojo is zondag bij de wereldkampioenschappen kortebaan de grote favoriete voor de titel op de 50 meter vrij. In het Chinese Gangzhou was ze veruit de snelste in de halve finales: 23,50 seconden. Femke Heemskerk zwom in haar kielzog naar de tweede tijd (23,75).

Kromowidjojo veroverde in de China al twee titels (100 meter vrij en 50 meter vlinderslag) en kan haar sublieme toernooi zondag bekronen. Ook Heemskerk is in Gangzhou voortreffelijk op dreef met zilver op de 100 vrij en brons op de 200 vrij. Het enige dat bij haar ontbreekt is een titel.

Zaterdag in de halve finales was Kromowidjojo, met 22,93 seconden wereldrecordhoudster op dit nummer, goed weg. Naast haar lag Heemskerk, die alleen kon volgen.

Sterkste punt

"Ik heb lekker onder water gezwommen", reageert Kromowidjojo na afloop. "Dat is altijd mijn sterkste punt geweest en die moet je dus benutten. Morgen de finale dus kom maar op. "

Ook Heemskerk keek met tevredenheid terug. "De vijftig gaat best wel goed dit seizoen. Toch is dit wel de eerste keer dat ik dit nummer zwem."

Bang voor favoriet Kromowidjojo is Heemskerk niet. "Ik moet mij niet blind staren om een ander. Ik weet wat Ranomi kan."

Kromowidjojo en Heemskerk met tevreden gevoel naar finale 50 meter vrij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jesse Puts slaagde er niet in de finale van de 100 meter vrije slag te bereiken. De Nederlander eindigde in de halve finales als vijftiende.

Puts begon goed aan zijn race in de halve finale. Na 25 meter keerde hij als eerste. Daarna verloor hij terrein. Zijn tijd van 47,23 seconde was exact hetzelfde als in de ochtenduren in de series en een evenaring van zijn persoonlijk record.

"Ik had nog wel harder gekund", reageert Puts na afloop. "Maar mijn finish was niet goed. Desalniettemin ben ik erg tevreden met deze tijd."

Puts tevreden na halve finale 100 meter vrije slag, maar kon harder Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook Kim Busch redde het niet op de 100 meter vlinderslag. Ze zwom in haar halve finale naar een tijd van 57,63 seconden. Die tijd was goed voor de vijftiende plaats. Busch bleef ruim een halve seconde boven haar persoonlijk record.

Op de 50 meter schoolslag viel het doek voor Ties Elzerman. Met 26,40 werd ook hij vijftiende. Arno Kamminga strandde al in de series.

Zwemster Katinka Hosszú EPA

Katinka Hosszú sleepte haar vierde wereldtitel van het toernooi in de wacht. De Hongaarse was na de 200 vlinder, de 100 en de 400 wissel ook de beste op de 200 meter wisselslag.

Deze titel kon haar nauwelijks ontgaan. De 29-jarige alleskunner heeft op dit nummer alle Europese - en wereldtitels in het bezit.

Na de schoolslag moest Hosszú nog twee zwemsters voor zich dulden, maar op de vlinder- en vrije slag maakte ze dat ruimschoots goed. Melanie Margalis werd tweede op 1,37 seconde. Met 2.03,25 kwam Hosszú niet in de buurt van haar wereldrecord (2.01,86).

STER reclame