Kromowidjojo zwemt naar WK-goud op 50 meter vlinderslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ranomi Kromowidjojo heeft haar tweede gouden medaille behaald bij de WK zwemmen kortebaan in het Chinese Hangzhou. Na haar succes op de 100 meter vrije slag gisteren won ze vandaag ook de 50 meter vlinderslag in een tijd van 24,47.

Maaike de Waard eindigde in dezelfde finale op de vijfde plaats. Zij tikte aan in 25,32.

Net als in haar eerdere gouden race had Kromowidjojo een vliegende start. Na 25 meter zwom ze al aan kop en die voorsprong bouwde ze gestaag uit. Met 24,47 was ze sneller dan ooit en bleef ze 0,09 boven het negen jaar oude wereldrecord van Therese Alshammar.

Dicht bij wereldrecord

Na afloop sprak Kromowidjojo zelfs van een perfecte race. "Ik denk het wel, ja. Goed keerpunt, goede finish en weer iets dichter bij het wereldrecord (24,38 van Therese Alshammar uit 2009). Dat zat wel in mijn achterhoofd."

Kromowidjojo na WK-goud 50 vlinder: 'Wereldrecord zat in mijn achterhoofd'

Voor de 28-jarige Kromowidjojo was het al haar veertiende wereldtitel, maar pas de eerste op de vlinderslag. Wel werd ze in 2017 Europees kampioen op dit nummer.

Kromowidjojo richt zich in de laatste dagen van het WK kortebaan volledig op de 50 meter vrije slag. Ze slaat daarom de 50 rug over. Kromowidjojo had zaterdag in een swim-off met Mathilde Cini moeten uitmaken wie zich als laatste zou plaatsen voor de finale op dat onderdeel, maar ze heeft besloten die plek aan de Française te gunnen. Beiden klokten in de halve finales 26,54 seconden, de achtste tijd.

Hosszú, wereldrecords en opvolger voor Puts

Kromowidjojo is met haar twee titels nog niet de koningin van het toernooi. De Hongaarse Katinka Hosszú won de 100 wissel en staat nu op drie. Amerika won ook het zesde estafettenummer. Op de 4x50 vrij zwommen de mannen een wereldrecord: 1.21,80. Op de 4x200 vrij eindigden ze naast het podium. Goud ging verrassend naar Brazilië. Op de 400 vrij was er nog een wereldrecord, voor de Australische Ariarne Titmus: 3.53,92.

Vladimir Morozov werd op de 50 meter vrije slag de opvolger van Jesse Puts als wereldkampioen. De Rus vloog door het water en tikte aan in 20,33. Puts had zich niet voor de finale geplaatst; hij strandde in een swim-off.

STER reclame