Handbalsters beginnen EK uitstekend met zege op Hongarije

De Nederlandse handbalsters zijn het Europees kampioenschap in Frankrijk uitstekend begonnen met een overwinning tegen Hongarije: 28-25. Na een gelijkopgaande eerste helft toonde Oranje na rust zijn klasse.

In de eerste helft bleek nog maar eens dat Nederland en Hongarije erg aan elkaar gewaagd zijn. In de kwalificatie voor het EK wonnen beide ploegen elk één van de twee onderlinge duels, beide keren met een goal verschil, en ook in het Franse Montbéliard maakten ze er een spannend gevecht van.

Dulfer op de cirkel

Voorafgaand aan het EK was het vooral de vraag hoe Oranje zou omgaan met het gemis van cirkelspeelsters Danick Snelder (hernia) en Yvette Broch (gestopt). Met dekkingsspecialiste Kelly Dulfer als aanvalster op de cirkel startte Nederland goed.

Dulfer, die vijf goals uit vijf schoten zou maken, benutte direct haar eerste kans als cirkelloopster en zette Oranje in de beginfase op voorsprong. Maar de ploeg van bondscoach Helle Thomsen moest na een goede openingsfase het initiatief aan Hongarije laten.

• Orange Pictures
    Tess Wester keept sterk in de openingswedstrijd van het EK tegen Hongarije
  • ANP
    Lois Abbingh scoort vijf keer in de openingswedstrijd van het EK tegen Hongarije
    Spelmaakster Nycke Groot voor Oranje in de EK-wedstrijd tegen Hongarije

Mede door slordigheden in de aanval en gemiste kansen keek Nederland na twintig minuten spelen tegen drie goals achterstand aan. Vlak voor rust rechtte Oranje de rug via Nycke Groot, die vanaf zeven meter de stand op 11-11 bracht. De spelmaakster had wegens het sterke verdedigen van Hongarije moeite om in haar ritme te komen.

Na rust drukte Groot meer haar stempel op het Nederlandse spel en schoot zij haar ploeg voor het eerst sinds de beginfase van de wedstrijd weer op voorsprong via een goede individuele actie: 13-12. Het was het begin van een uitstekende fase van Oranje.

Nederland was zowel in de dekking, aangestuurd door de sterk keepende Wester, als in de aanval erg scherp en bouwde de voorsprong via twee keer Lois Abbingh en tweemaal Laura van der Heijden uit tot 19-16.

Vijf goals op rij

Oranje verslapte even en liet Hongarije langszij komen (22-22), maar gaf daarna weer gas en liep met vijf goals op rij uit naar een riante voorsprong: 27-22. De reddingen van Wester waren cruciaal in deze fase van het duel.

Oranje zette de sterkste tegenstander in groep C, waar ook Spanje en Kroatië deel van uitmaken, uiteindelijk met 28-25 aan de kant.