Verzwakte handbalsters denken nog niet aan EK-goud

De Nederlandse handbalsters zullen op het EK in Frankrijk een paar tandjes moeten bijschakelen om het zilveren succes van 2016 te herhalen. De ploeg gaat het toernooi immers in zonder de ervaren topkrachten Yvette Broch en Danick Snelder in de gelederen.

Broch (118 interlands) heeft het handbal vaarwel gezegd en Snelder (160 interlands) kampt met een rugblessure. Oranje mist daarmee op het EK, dat donderdag is begonnen, twee cirkelspeelsters die de voorbije jaren zowel in defensief als offensief opzicht van vitaal belang zijn gebleken. "Er zijn behoorlijk grote schoenen te vullen", beseft Nycke Groot.

"Het geeft de kans aan nieuwe meiden om een grote stap te zetten", probeert de sterspeelster en belangrijkste schakel van Oranje het positief te bekijken. "Maar als we echt wat willen op dit toernooi, dan moet iedereen een stapje meer doen en zijn verantwoordelijkheid pakken."

Andere rol

Kelly Dulfer heeft nu met de relatief onervaren Merel Freriks de pittige taak om Broch en Snelder te vervangen. Maar ook de andere internationals zijn zich ervan bewust dat er in Frankrijk veel van hen verlangd gaat worden.

Lois Abbingh ANP

Zo zal Lois Abbingh, gewend om regelmatig via snelle wissels even de bank op te zoeken, een andere rol krijgen. "Voorheen kon ik mij volledig op de aanval richten en mijn rust pakken zodra er verdedigd moest worden. Dat zal nu anders zijn", beseft de doelpuntenmachine van Oranje.

Losser

Nederland is gezien de omstandigheden dus zeker geen favoriet voor de titel. "We moeten realistische doelen stellen en ik denk dat goud daar niet bij in de buurt komt", benadrukt Groot.

"Aan de andere kant: omdat er minder druk is, kunnen we losser de wedstrijden ingaan en dat speelt toch ook wel heel fijn. Eerst maar wedstrijd voor wedstrijd in de groepsfase bekijken."

Programma Oranje

Zaterdag 1 december, 15.00 uur Nederland-Hongarije
Maandag 3 december, 21.00 uur Nederland-Spanje
Woensdag 5 december, 18.00 uur Nederland-Kroatië

STER reclame