Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers in actie in de dubbelvier tijdens de EK roeien

Vier Nederlandse boten naar finale bij WK roeien

Bij de WK roeien hebben donderdag vier Nederlandse boten zich geplaatst voor de finales. In het vrouwentoenooi dwongen de lichte dames dubbeltwee (Marieke Keijser/Ilse Paulis) en de dubbelvier (Olivia van Rooijen/Karolijn Florijn/ Sophie Souwer/Nicole Beukers) een finaleplaats af.

Keijser en Paulis, die vorige maand in Glasgow de Europese titel veroverden, kwamen in hun halve finale als eersten over de finish in 7.05,620. De Nederlandse roeisters bouwden hun race gestaag op en werkten zich vanaf de vijfde plek op naar voren.

Paulis pakte twee jaar geleden olympisch goud met Maaike Head in de boot. Het leverde de roeisters eind 2016 de titel Sportploeg van het Jaar op. Head stopte daarna met roeien omdat ze zich volledig wilde richten op haar opleiding chirurgie. Paulis kreeg toptalent Keijser naast zich in de boot.

Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers kunnen zaterdag hun wereldtitel verdedigen in de vrouwen-dubbelvier. Ze eindigden in hun halve finale als derde, genoeg om door te gaan naar de race om de medailles. Drie van de vier vrouwen zaten in de boot die vorig jaar de wereldtitel pakte in Florida. Florijn heeft inmiddels de plaats overgenomen van Inge Janssen, die in een 'sabbatical' zit.

Ook twee mannenboten naar finale

Bij de mannen bereikten de vier-zonder-stuurman (Bjorn van den Ende/Tone Wieten/ Jasper Tissen/Bram Schwarz), als tweede achter Australië, de eindstrijd. De dubbelvier (Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma) plaatste zich via de herkansingen voor de finale.