Vier medailles op EK voor Oranje-roeisters Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste finaledag van de EK roeien heeft voor de Nederlandse roeisters twee zilveren en twee bronzen medailles opgeleverd.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden tweede in de dubbeltwee. Laila Youssifou en Elsbeth Beeres pakten het zilver in de twee-zonder-stuurvrouw. Brons was er voor de dubbelvier en vrouwenacht.

Dubbeltwee

Vanaf de start lagen Scheenaard en De Jong direct op kop en in een nek-aan-nek race met Litouwen streden de Nederlandse vrouwen om het goud.

In het laatste deel mengde ook Frankrijk zich in de strijd om de titel. Het Franse duo had daarvoor een geweldige eindsprint ingezet. In het zinderende slot waren het uiteindelijk ook de Françaises die het goud veroverden en Nederland naar de tweede plek verwezen. Litouwen pakte het brons.

Nederlandse roeisters blij met medailles op EK

Twee-zonder-stuurvrouw

Bij de twee-zonder-stuurvrouw maakten Youssifou en Beeres een sterke indruk. De 22-jarigen lagen na de eerste 500 meter nog vijfde, maar na 1.000 meter was het duo al opgerukt naar de derde plaats. Ze werden vervolgens gepasseerd door Roemenië, dat ook Italië en de furieus gestarte Britsen voorbij ging.

In de laatste meters knokte het Oranjeduo zich uiteindelijk nog langs de Italiaanse boot en werd het zilver, achter Roemenië, dankzij een sterke eindsprint veiliggesteld.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong winnen het zilver NOS

Brons voor dubbelvier en vrouwenacht

Ook de dubbelvier, die vorig jaar nog de wereldtitel veroverde, wist een medaille te veroveren, maar het was geen gouden plak. Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers pakten brons in Glasgow. Polen wist met overmacht het goud te veroveren. Oekraïne pakte nog nipt voor de Nederlandse boot het zilver.

De Nederlanders gingen goed van start en lagen lang op de tweede plaats achter Polen. Na 1.500 meter kreeg de boot het wat lastiger en kwam Oekraïne voorbij. Het Nederlandse viertal was in het laatste deel van de race niet meer in staat om daarbij aan te haken en moest zo genoegen nemen met de derde plaats.

Brons voor de vrouwen dubbelvier bij de EK in Glasgow NOS

Ook de vrouwenacht veroverde brons. De Nederlandse boot, die slechts met twee andere boten in de finale roeide en zodoende al verzekerd was van een medaille, lag vanaf de start direct op de tweede plaats en vocht met Roemenië om de koppositie.

De Nederlandse ploeg wist het echter niet vol te houden en zag uiteindelijk Groot-Brittannië nog langszij komen. Roemenië stond de koppositie niet meer af en veroverde de Europese titel.

Roeister Bouw niet tevreden met EK-brons: 'Ik keerde terug na zwangerschap om te winnen'

Vier-zonder buiten de prijzen

De vrouwen vier-zonder-stuurman wisten geen medaille te behalen. Hermijntje Drenth, Willeke Vossen, Marleen Verburgh en Kirsten Wielaard kwamen als vijfde over de streep. Het goud ging verrassend naar Rusland. Roemenië pakte het zilver en Polen ging er met het brons vandoor.

Na een wat moeizame start kwam de Nederlandse boot halverwege de race goed door en lag het viertal zelfs even op medaillekoers. Uiteindelijk kwamen de vrouwen in het laatste deel net tekort voor een medaille.

STER reclame