Ronald Florijn en Karolien Florijn na haar race bij de Holland Cup NOS

Nico Rienks en Ronald Florijn. Voor sportliefhebbers van boven de veertig zijn dat gouden namen in de geschiedenis van het Nederlandse mannenroeien. Samen wonnen ze olympisch goud in Seoul in 1988. En acht jaar later maakten ze deel uit van Holland Acht die in Atlanta olympisch kampioen werd.

Inmiddels klopt er een nieuwe Florijn op de deur: Karolien Florijn. Inderdaad, de dochter van.

Roeister Florijn in voetsporen van haar gouden vader

Als junior reeg Karolien Florijn de internationale titels aaneen. In 2016 werd ze Europees kampioen en won ze brons bij de wereldkampioenschappen voor junioren. Maar wel in haar eentje, als skiffeuse.

Ze deed dat buiten het zicht van haar vader. En dat is opmerkelijk, want Ronald Florijn was en is bondscoach bij de junioren. Bijgeloof maakt dat vader Ronald nooit bij zijn dochter kijkt. "Ik heb eigenlijk nooit een wedstrijd gezien", bevestigt Ronald. "Ze moet het toch zelf doen."

Dit jaar dwong de Leidse ten koste van Lisa Scheenaard een plek af in de dubbelvier, de boot die vorig jaar in Florida wereldkampioen werd. Dat gebeurde door in Belgrado een wereldbekerwedstrijd te winnen. "In Belgrado was mijn vader er ook voor de mannen. Toen heeft hij niet gekeken. Maar bij de medailleuitreiking zag ik hem op de tribune staan. Dus hij was er wel."

Dat Karolien een talentvolle roeister zou worden, lag voor de hand. Met een tweevoudig olympisch kampioen als vader en een moeder die voor Duitsland uitkwam als roeister, heeft ze de genen mee. Toch duurde het even voordat ze de riemen wilde oppakken. Als jong meisje zag ze alle boothuizen van Nederland van binnen, maar pas op vijftienjarige leeftijd begon ze roeien leuk te vinden.

Olympisch traject

Nu gaat Florijn met Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers een traject in dat moet leiden naar olympisch goud, te beginnen met de EK in Glasgow in augustus en de WK in september in Plovdiv. "Het is best wel een hechte boot en er zit snelheid in. Dan vind ik het wel leuk."

Zo onbevangen als ze spreekt, zo serieus is ze met haar sport bezig. "Er is eigenlijk geen handeling op een dag die ze niet voor het roeien doet", aldus vader Ronald. "Zoals het nu loopt, kan ze gewoon goud winnen in Tokio. Maar als ze dan de finale roeit, zit ik niet voor de televisie."

Blijft de vraag in zo'n roeifamilie: waar praten jullie eigenlijk over? Een guitige lach breekt door bij Karolien: "Wij praten eigenlijk nooit over roeien."

STER reclame