Küng opnieuw de beste in tijdrit BinckBank Tour

Stefan Küng heeft de tweede etappe in de BinckBank Tour gewonnen. De Zwitserse tempobeul declasseerde de concurrentie in de tijdrit van 12,7 kilometer in en rond Venray.

Victor Campenaerts, die afgelopen week in Glasgow met minimaal verschil zijn Europese titel verdedigde, werd op respectabele afstand (+14 seconden) van Küng tweede. De flamboyante Belg was op zijn beurt een seconde sneller dan Sunweb-renners Søren Kragh Andersen en Michael Matthews.

Küng, die vorig jaar ook al de tijdrit won in de Nederlands-Belgische etappekoers, nam met zijn derde (tijdrit-)zege dit seizoen ook de leiderstrui over van Fabio Jakobsen.

Luke Durbridge reed al vroeg de snelste tijd in het zonovergoten Noord-Limburg met 14.31. De Engelse tempobeul Alex Dowsett (Katusha) dook daar toch nog een seconde onder (14.30) en nam op zijn gemak plaats op de hotseat.

Waar gerenommeerde tijdrijders als Maciej Bodnar, Ryan Mullen en Yves Lampaert hun tanden stuk beten op de tijd van Dowsett, snoepte alleskunner Michael Matthews er zowaar nog vier seconden vanaf.

Sunweb toont spierballen

De kans op pas de tweede zege van het seizoen - eerder won 'Bling' Matthews alleen de proloog in de Ronde van Romandië - zag de Australiër in rook opgaan toen zijn kopman Kragh Andersen een halve seconde sneller bleek.

Søren Kragh Andersen AFP

De jonge Deen, die zich in de Tour ontpopte als adjudant van Tom Dumoulin, is in de BinckBank Tour de aangewezen kopman van Sunweb. Samen met Matthews deed hij van de kanshebbers op de eindzege misschien wel de beste zaken.

Dan moeten ze wel eerst het gat met Küng zien te dichten. "Er zijn niet veel kansen voor renners als ik om een etapperonde te winnen", toonde de Zwitser zich strijdvaardig. "Mijn doel is om deze trui zo lang mogelijk te behouden."

Van Emden beste Nederlander

Jos van Emden, die vorige week vanwege een fout van de luchtvaartmaatschappij de tijdrit van het EK reed in het geleende pak van Ellen van Dijk, had zijn zinnen gezet op deze tijdrit. Hij eindigde ook als beste Nederlander op de 14de plaats, maar kwam bij lange na niet aan de tijd van Küng .

Ook Nederlands kampioen Dylan van Baarle (+0.29), Niki Terpstra (+0.31) en Lars Boom (+0.34) reden verdienstelijke tijden en creëerden daarmee een beloftevolle uitgangspositie voor zichzelf in de komende dagen.

Uitslag en klassement

STER reclame