AFP

Fabio Jakobsen heeft de eerste etappe van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van QuickStep klopte na een drijfnatte etappe over 177 kilometer van Heerenveen naar Bolsward Marcel Kittel en Caleb Ewan in de massasprint.

Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas in Bolsward en eindigde als zesde.

Jakobsen sprint naar zege in verregende openingsrit BinckBank Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de rechte wegen van Friesland kozen zes man het hazenpad. Daarbij zaten twee Nederlanders: Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij) en neoprof Julius van den Berg. De laatste werd in juli nog Nederlands kampioen bij de beloften en werd direct na die zege prof bij het Amerikaanse EF Education First.

Het peloton met de ploegen van Groenewegen, Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) en Jakobsen (QuickStep) liet de voorsprong van de zes nooit groter worden dan 3.30 minuten.

Julius van den Berg en Elmar Reinders in de aanval NOS

Kort na het ingaan van de laatste van drie plaatselijke rondes in en rond Bolsward eindigde de vlucht van Reinders met een lekke band. Wel sprokkelde de Roompot-renner 5 seconden in de drie opeenvolgende tussensprints van de zogenaamde gouden kilometer, waardoor Reinders een plek in de top van het klassement overhield aan zijn vlucht. Hij start dinsdag in de tijdrit in Venray als derde van het klassement.

Op 14 kilometer van de streep werd Van den Berg als een van de laatste vluchters ingerekend en konden de snelle mannen zich opmaken voor de onvermijdelijke massasprint.

Aanval Van Schip

Jan-Willem van Schip dacht daar anders over. De flamboyante Roompot-renner, tweevoudig medaillewinnaar bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn, plaatste zijn demarrage op 9 kilometer van de streep en sloeg meteen een gat van 14 seconden.

Jan-Willem van Schip plaatst zijn aanval in de slotfase van de eerste etappe in de BinckBank Tour NOS

Hoe dapper ook, de aanval van Van Schip was ten dode opgeschreven. In de massasprint, die nog werd ontsierd door een valpartij, nam Jakobsen Caleb Ewan en Marcel Kittel de maat.

Voor de pas 21-jarige Jakobsen is het na Nokere Koerse, de Scheldeprijs en een etappe in de Ronde van de Fjorden de vierde zege van het jaar. Wel is het de eerste zege die meetelt in de WorldTour.

Fabio Jakobsen doet de groeten na zijn zege in de BinckBank Tour NOS

De BinckBank Tour is de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd die deels op Nederlandse bodem wordt verreden. Zondag eindigt de zevendaagse ronde in het Vlaamse Geraardsbergen. De afgelopen twee edities werden gewonnen door Niki Terpstra (2016) en Tom Dumoulin (2017).

Uitslag en klassement

STER reclame