Yves Campenaerts pakt het goud in Glasgow NOS

Victor Campenaerts heeft zijn Europese titel in het tijdrijden geprolongeerd, na een schitterende ontknoping. De Belg was op de finish 0,63 seconden sneller dan Jonathan Castroviejo. Jos van Emden werd achtste, in een pak dat hij leende van Ellen van Dijk.

Campenaerts, die als laatste van start ging, legde de 45,7 kilometer rondom Glasgow af in 53.38,78. Een fractie sneller dus dan Castroviejo, de Europees kampioen van 2016.

Hoe klein dat verschil was, maakt het gat tussen nummer twee Castroviejo en winnaar van het brons Maximilian Schachmann duidelijk: de Duitser deed er 26,75 seconden langer over.

Jos van Emden speelde geen rol van betekenis en dat lag niet alleen aan zijn alternatieve outfit. In een van kersvers Europees kampioene Ellen van Dijk geleend tijdritpak verscheen hij aan de start. Behalve zijn kleding bleken ook zijn benen niet optima forma, met als gevolg dat hij niet in de buurt kwam van het podium: achtste op 55,20 seconden van de winnaar.

'Een vrouwenpak'

"Mijn koffer is kwijtgeraakt", verklaarde de 33-jarige renner zijn opmerkelijke outfit. "Dus ik had verder geen kleren hier. Gelukkig had Ellen van Dijk nog een pak over, dus daar heb ik in gereden. Een vrouwenpak, ja. Maar het zat niet onaardig."

Van Emden reisde met medailleambities af naar Schotland. "Maar toen ik het parcours zag wist ik dat dat niet ging gebeuren. Het is een lastig parcours, met 500 hoogtemeters, dat vind ik best veel in 45 km. Dan moet je een betere renner zijn dan Jos van Emden."

Dylan van Baarle werd tiende op 1.03,49.

Elite absent

De tijdritelite ontbrak in Glasgow. De top-10 van het WK van vorig jaar telde liefst negen Europeanen, onder wie winnaar Tom Dumoulin, Chris Froome, Primoz Roglic en Wilco Kelderman. Geen van die negen was in Schotland van de partij.

STER reclame