Van Dijk domineert, maar Van der Breggen komt angstvallig dichtbij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ellen van Dijk heeft ook bij de derde editie van de EK voor eliterenners goud op de tijdrit veroverd. De renster van Sunweb verwees in het natte Glasgow Anna van der Breggen net als in 2016 naar het zilver.

Van Dijk won eerder EK-titels tijdrijden in het Franse Plumelec (2016) en het Deense Herning (2017).

Zondag hadden de Nederlandse rensters door tactisch geblunder de titel in de wegwedstrijd laten liggen en Van Dijk en Van der Breggen leken dat goed te willen maken.

Furieuze start

Ze gingen in de rit over 32,2 kilometer furieus van start en hadden na 8 kilometer al een gat van meer dan dertig seconden op de nummer drie geslagen.

De uitslag van de tijdrit voor eliterensters bij de EK in Glasgow NOS

Van Dijk had halverwege een voorsprong van zeventien seconden op Van der Breggen, maar op de finish was daar nog maar twee seconden van over. De Duitse Trixi Worrack werd derde op 1 minuut en 9 seconden achterstand van Van Dijk.

Van Dijk dacht aan zege Van der Breggen

"Ik dacht eigenlijk dat Anna had gewonnen toen ik over de finish kwam. Ik had onderweg geen idee hoe het ging", gaf Van Dijk na afloop toe.

"Het liep lekker, maar in de eindfase was het zo glad met al die bochtjes, dat vond ik zo eng. Ik heb toen veel tijd verloren. Ik ben hier heel erg blij mee. Als je wilt winnen, moet je hard starten."

Van Dijk: het was heel close met Anna, maar ben tevreden

In tegenstelling tot Van Dijk spatte bij Van der Breggen de teleurstelling ervan af. "Ik denk ik dat ik een goede tijdrit heb gereden, maar het was niet genoeg. Twee seconden, tja...", baalde Van der Breggen.

"Helemaal als het goed gaat, dan wil je graag winnen. Ik kwam hier voor goud. Ik heb dit jaar nog een kans om te winnen (het WK, red.), hopelijk lukt het daar."

Teleurgestelde Van der Breggen: "Twee seconden, tja..."

STER reclame