Kiran Badloe (voor) en Dorian van Rijsselberghe op het water bij de WK in Aarhus Sailing Energy / World Sailing

Kiran Badloe heeft bij de WK windsurfen voor de kust van Aarhus zilver veroverd in de RS:X-klasse. Badloe werd in de medalrace vijfde en dat volstond om plaats twee vast te houden.

Daarmee werd een unieke prestatie werkelijkheid. Nooit eerder wonnen twee zeilers uit een land goud en zilver op hetzelfde WK

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe was voor de medalrace al kampioen. Nadat de jury vrijdag een eerder besluit teruggedraaid had - ten nadele van zijn trainingsmaatje en naaste belager Badloe - was de Texelaar zeker van zijn tweede wereldtitel.

Achter de beide Nederlanders ging het brons naar de Fransman Louis Girard.

Windsurfer Badloe zorgt voor unieke een-twee bij WK

Perfectie

"We zitten redelijk dicht tegen de perfectie aan", concludeerde Van Rijsselberghe, die zijn derde wereldtitel pakte. "Ik ben misschien wel trotser op Kiran dan op mijn wereldtitel. Een en twee bij een WK, dat is vrij zeldzaam."

Van Rijsselberghe: misschien wel trotser op Kiran, dan op mijn wereldtitel

In de medalrace richtte Badloe zich op en stelde het zilver veilig. En dat is belangrijk met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Beide Nederlanders concurreren via een zelfbedacht, intern puntensysteem om één Nederlandse startplaats.

Heel ingewikkeld hebben ze de formule niet gemaakt: de surfer die op de drie WK's van 2018, 2019 en 2020 het beste scoort, mag naar Tokio.

Coach Van Rijsselberghe én Badloe: het doel is goud in Tokio, moge de beste winnen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nieuw-Zeelander Aaron McIntosh is coach van zowel Van Rijsselberghe als Badloe. "Ze moeten elkaar sterker maken", aldus McIntosh, Wij concentreren ons op een-twee'tjes bij de wereldkampioenschappen. Wie verslagen wordt door de ander maakt niet uit. Moge de beste winnen."

Oranje heerst op de plank

Bij de vrouwen verzekerde Lilian de Geus zich vrijdag al van de wereldtitel. Ze moest nog wel finishen in de medalrace om het goud omgehangen te krijgen. Daarin eindigde ze keurig als zesde. "Ik heb gisteren en eergisteren al behoorlijk gefeest, maar nog net genoeg energie overgehouden voor vandaag. Prima dus."

Voor De Geus is de wereldtitel ook een revanche voor de Olympische Spelen van Rio, waarbij ze net naast het podium eindigde. "Wel een beetje. Het is vervelend als je twee WK's op het podium staat en dan op één punt die olympische medaille te verliezen. Dat heeft een jaar lang best wel door mijn hoofd gespeeld, maar ik heb er ook extra energie uit gehaald. Ik denk dat ik nu nog meer gedreven ben voor Tokio."

'Beste WK zeilen ooit'

Met drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille is Nederland met afstand het meest succesvolle land bij de WK in Denemarken.

"Dit is het beste WK ooit", denkt ook Jaap Zielhuis, hoofdcoach van het Nederlandse Watersportverbond. "Dit zegt wel iets over de keuzes die we hebben gemaakt richting de Olympische Spelen in Tokio. Maar Aarhus is geen Tokio. Dat is weer een andere plas water. Hoe we ervoor staan motiveert, maar het geeft geen garanties."

Zeilbondscoach Zielhuis: 'Dit was het beste WK ooit'

STER reclame