Lilian de Geus glundert na het binnenhalen van de wereldtitel NOS

De Nederlandse windsurfdelegatie doet danig van zich spreken bij de WK zeilen in het Deense Aarhus. Bij de mannen ligt er in de RS:X-klasse goud in het verschiet, terwijl bij de vrouwen Lilian de Geus de wereldtitel zelfs al binnen heeft nog voordat de doorgaans allesbeslissende medalrace gevaren is.

De 26-jarige De Geus ging vandaag al als klassementsleidster het Deense water op en bouwde haar voorsprong verder uit dankzij twee zeges en een vierde plaats in de twaalfde en laatste reguliere race. Het gat naar nummer twee, na vandaag Charline Picon, groeide daardoor tot maar liefst veertig punten en is niet meer te dichten door de olympisch kampioene uit Frankrijk.

Wereldkampioene surfen De Geus: 'Het was echt mijn week'

De Chinese Yunxiu Lu, die de grootste bedreiging voor De Geus leek te gaan vormen, schakelde zichzelf uit door een 19de en 22de plaats te laten bijschrijven.

Verrassende dominantie

De dominantie van De Geus is verrassend te noemen. Ze gold vooraf zeker als kanshebster voor een medaille, maar met overmacht naar het goud zeilen was toch niet voorzien.

Lilian de Geus na de twaalfde race bij de WK in Aarhus NOS

De Blaricumse veroverde op de WK's van 2015 en 2016 al eens de bronzen medaille, terwijl ze vorig jaar als zesde eindigde. Twee jaar geleden miste De Geus in Rio de Janeiro op één punt olympisch brons.

Van Rijsselberghe of Badloe

Ook bij de mannen zal de wereldtitel in Nederlandse handen belanden. Het is alleen nog niet duidelijk wie die eer zal opeisen.

Na twaalf races gaat tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe aan de leiding met 51 punten, maar Kiran Badloe, die vandaag oprukte van de vijfde naar de tweede stek, staat op 64,6 punten en kan zijn landgenoot nog achterhalen in de medalrace van zondag. Van Rijsselberghe veroverde in 2011 al eens WK-goud.

STER reclame