NOS SportAangepast

Finn-zeiler Postma pakt WK-brons en zet zinnen op de Spelen

Postma sterk in medalrace Finn-klasse bij WK

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma heeft bij de WK brons in de wacht gesleept. De 36-jarige Fries bezette voor de kust van het Deense Aarhus voorafgaand aan de medalrace de zesde plaats, maar belandde via een knappe tweede plaats toch nog op het podium.

Nicolas Heiner was ook op weg naar een goed resultaat, maar hij wist zijn sterke start niet te verzilveren. Integendeel zelfs, hij kwam niet verder dan de achtste plaats en zakte in het eindklassement van de vierde naar de zesde positie.

Zsombor Berecz ging er verrassend met de wereldtitel vandoor. De 32-jarige Hongaar won de afsluitende race en verdrong Max Salminen van de eerste plaats. De Zweed had in de topvier moeten zeilen voor de titel, maar werd slechts zevende en moest genoegen nemen met het zilver.

Boven verwachting

"Wow! Zo veel strijd, zo dicht bij elkaar, zo veel goede mannen aan de start en dan met brons naar huis komen... Dat is boven verwachting", straalde Postma na zijn sprong naar het podium.

Postma pakt WK-brons: 'Wow! Ik had dit niet verwacht'

De 36-jarige Fries noemde zichzelf een paar dagen geleden nog 'erg roestig'. Hij had immers bijna twee jaar niet meer in de Finn-klasse gevaren. "Het wás ook roestig op bepaalde momenten. Maar ik heb mij heel slim voorbereid. Hard getraind ook. Niet lang, maar wel hard", aldus de routinier die pas begin juni weer in de Finn stapte. "Het overkomt mij deze keer. Dat is wel nieuw voor mij."

Nieuwtje

En nu pakt Postma door. "Ja, ik heb een nieuwtje: dit is het begin van twee jaar campagne richting Tokio", verraadt de Heerenvener zijn olympisch ambities. Hij was drie keer eerder op de Spelen actief, maar zonder groot succes. Al was hij er in 2012 wel heel dichtbij. Een strafrondje in de afsluitende race kostte hem echter het brons.

Heiner: 'Blijkbaar iets over het hoofd gezien'

Heiner leek de Nederlandse troef te zijn op het Deense water, maar hij verspeelde een topklassering. Ondank een geweldige start in de medalrace. "Misschien voer ik te veel op het kompas. Blijkbaar heb ik iets over het hoofd gezien op de linkerkant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl