Afrodite Zegers en Anneloes van Veen

WK zeilen: exit Zegers en Van Veen, Van Rijsselberghe toont vorm

Bij de WK zeilen in Aarhus hebben de Nederlanders een wisselvallige dag achter de rug. In het Deense kustplaatsje toonde RS:X-ers Dorian van Rijsselberghe zijn spierballen, terwijl 470-dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen al naar huis konden en Nicholas Heiner een zware dag kende in de Finn.

Zegers en Van Veen finishten dinsdag als 21ste in hun race en stonden daarmee 13de in het klassement. Het benodigde aantal races voor de medalrace van donderdag is al gehaald. De organisatie heeft daarom besloten om de twee races die nog op het schema stonden, te schrappen.

Het betekent dat Zegers en Van Veen eruit liggen. Een teleurstellend resultaat voor de Nederlanders, die in 2017 nog Europees kampioen werden.

Finn-zeilers stellen teleur

Finn-zeiler Heiner kwam net als Pieter-Jan Postma tweemaal in actie. Heiner kende een moeizame dag met een 26ste en 21ste plaats.

Nicholas Heiner

Hij zakte naar een vijfde plaats en moet woensdag de laatste twee races scherpte tonen om zicht te houden op het podium. De medalrace, waarin het om dubbele punten gaat, staat donderdag op het programma.

Postma werd op zijn beurt 18de en 12de en zakte van plaats 9 naar 8.

'No wind, no problem'

Bij de RS:X-klasse stormde Van Rijsselberghe op zijn surfplank naar een 1ste, 5de en 8ste plaats, waardoor hij in het algemeen klassement klimt naar de tweede plaats. Kiran Badloe is zesde. Bij de vrouwen is Lilian de Geus tweede.

Olympisch kampioen Marit Bouwmeester heeft haar topvorm nog niet getoond in Aarhus, waar wederom weinig wind was. Na lang wachten finishte ze in de avond als 14de en staat ze 8ste in het klassement van de Laser Radial-klasse.

De 23-jarige Maxime Jonker staat op een knappe 5de plaats.

Piekmoment

De WK zeilen is voor de Nederlanders het absolute piekmoment van dit jaar, te meer omdat er het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Tokio plaatsvindt.