Zwaardere Heiner is klaar voor grotere werk en wil goud in Tokio

Nicholas Heiner heeft zich op de WK zeilen in de Finn-klasse, dankzij een eindspurt, verzekerd van deelname aan de medalrace op donderdag. De 29-jarige Heiner, die is overgestapt vanuit de Laser-klasse, doet in Aarhus (Denemarken) andermaal als Finn-zeiler mee aan een mondiaal kampioenschap.

Hij veroverde vorig jaar in Hongarije brons op zijn eerste WK en verklaarde toen al hoe hij nog beter kon worden: zwaarder worden.

Geen overbodige luxe, want de Finn-klasse is wel wat zwaarder dan de Laser waarin Heiner al eens wereldkampioen werd. En dus liep de zeiler de deur plat bij de sportschool en hing hij bijna dagelijks aan de gewichten. Zijn doel: aankomen. En niet zomaar een beetje. Liefst zestien kilo zwaarder werd hij uiteindelijk.

Nicholas Heiner in de sportschool NOS

"Vijf tot zes keer keer ging ik naar de sportschool. Vijf kwartier tot anderhalf uur. En verder is het ook een kwestie van heel veel eten", verklaart Heiner zijn metamorfose. Hij woog jarenlang rond de 78 kilo, maar ziet de weegschaal nu 94 kilo aangeven.

"De Finn is een grotere boot, met een grotere zeiloppervlakte. Dus om de krachten van de boot aan te kunnen, moet je zelf ook sterker zijn", aldus Heiner. "Op de grotere boten hebben ze toch liever de grote en sterke mannen."

Nicholas Heiner in de sportschool NOS

Met 'grote boten' doelt Heiner onder meer op de Volvo Ocean Race of de America's Cup. Hij droomt hardop van deelname aan die prestigieuze wedstrijden.

Maar eerst wil hij nog even het maximale uit zijn periode in de Finn-klasse halen. Over twee jaar wil hij deelnemen aan de Spelen van Tokio. Sterker nog, hij wil olympisch kampioen worden.

Volgende maand is het olympisch testevenement in Tokio. Heiner: "Hopelijk kunnen we dan ook gelijk aftikken en ons volledig focussen om een gouden medaille in Tokio te halen."

Heiner: 'Niet de makkelijkste week geweest, alles nog mogelijk'

Eerst wacht donderdag dus de medalrace. Heiner begint daaraan als vierde en Pieter Jan Postma staat zesde. "We hebben nog mooi uitzicht op het podium", zei Heiner na de race van woensdag.

"Het is niet de makkelijkste week geweest, maar alles is mogelijk. Heel de toptien kan nog winnen."

De Zweed Max Salminen, die tijdens het WK in 2017 het goud pakte, gaat met 60 punten aan kop.

STER reclame