Vettel pakt zege in Melbourne, Verstappen zesde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sebastian Vettel heeft in Melbourne de eerste GP van het Formule 1-seizoen gewonnen. De Duitser bleef in zijn Ferrari titelhouder Lewis Hamilton (Mercedes) en teamgenoot Kimi Räikkönen voor en boekte zijn 48ste GP-zege. Max Verstappen werd zesde.

Hamilton, die startte van polepositie, sneed na de start de Ferrari's gelijk de pas af naar bocht 1 en nam in de eerste ronde licht afstand. Achter de Ferrari's was Verstappen prima weg, maar Kevin Magnussen nog beter en hij nam zo de vierde plaats van de Nederlander over.

Spin

De Deen kon de topdrie echter niet volgen. Voor Verstappen was het daarom zaak Magnussen terug te pakken. Dat bleek op de hardere band geen sinecure; Verstappen forceerde en na twee kleine uitglijders tolde de Red Bull in ronde 10 om zijn as.

Max Verstappen spint nadat zijn rechtervoorband de kerbstone raakt Getty

De Nederlander kreeg zijn Red Bull direct weer onder controle, maar de pirouette kostte hem drie plaatsen. Doordat de bolides van Haas direct na de pitsstop beide stilvielen, kon hij snel weer opklimmen naar plek zes.

De race werd tijdelijk geneutraliseerd toen de bolide van Romain Grosjean stilviel en in de weg stond. Verstappen negeerde de gele waarschuwingsvlag en haalde vervolgens Fernando Alonso in. De wedstrijdleiding oordeelde echter dat de Nederlander de vijfde plek moest teruggeven aan de Spanjaard van McLaren.

Slimme zet Vettel

Vettel kon de kop halverwege de race van Hamilton overnemen, door de pitsstop tijdens een safetycarfase als laatste rijder van de topdrie uit te voeren. De verblufte Hamilton vroeg zich hardop af waar en hoe het fout was gegaan.

"Ik verloor de race door de safety car", meende de wereldkampioen na afloop. "Anders had Ferrari hier nooit gewonnen. Ik heb Vettel nog onder druk gezet, maar hij maakte geen fout."

Sebastian Vettel kust zijn spiegelbeeld op de trofee in Melbourne EPA

Feit was dat hij nog 25 ronden had om de leiding op Vettel te heroveren. Net toen de Brit daar echt werk van ging maken, wierp een foutje hem weer twee seconden terug.

Hij kwam nog even terug in de DRS-zone, de plek op de baan waar meer snelheid kan worden gecreëerd, maar een inhaalpoging zat er niet meer in, waardoor Vettel, net als vorig jaar, als eerste finishte. Vettels ploeggenoot Kimi Räikkönen eindigde als derde.

Vertekend beeld

De winnende Duitser gaf na afloop toe dat zijn zege een vertekend beeld gaf. "We zijn nog niet snel genoeg. Hamilton was de snelste, dus we moeten echt nog aan de bak. Eigenlijk zijn we minder dan een jaar geleden. Toen waren we met Ferrari hier echt de snelste. We hebben dus meer een stap terug dan vooruit gezet. Misschien heeft de gelukkigste hier vandaag gewonnen."

Uitslag GP Australië

STER reclame