Japanse bondscoach De Wit 'buitengewoon blij' met eerste allroundtitel

Bondscoach De Wit euforisch, Takagi trots op wereldtitel

Trainer Johan de Wit liet de Nederlandse schaatswereld in 2015 achter zich om zijn geluk te beproeven in Japan. Uitgerekend in het olympisch seizoen tilde hij het vrouwenschaatsen op de middellange afstanden naar grote hoogte, en dat in een land dat van oudsher toch voornamelijk sprintsuccessen vierde op de schaats.

De gouden medaille van de vrouwen op de ploegenachtervolging in Pyeonghang was eigenlijk al de kroon op zijn werk in Azië, maar in het Olympisch Stadion kwam daar een tweede hoogtepunt bij: de wereldtitel allround van Miho Takagi, de eerste in de geschiedenis van Japan.

"Ik ben buitengewoon blij, het is echt fantastisch om hier wereldkampioen te worden", reageerde de doorgaans stoïcijnse De Wit. "Tot het laatste moment is het spannend geweest, maar uiteindelijk heeft ze vrij dik gewonnen. Ik had wel wat rustiger kunnen blijven."

Takagi: heel erg blij en trots

Tijdens het interview met de Wit sloot Takagi zich bij haar trainer aan. "Ik ben heel erg blij en trots op mezelf en de rest van het team", zei Takagi in gebrekkig Engels, nadat verslaggever Bert Maalderink zijn vragen meermaals had moeten herhalen herhalen voor de Japanse.

"Zoals jij met haar praat, doe ik dat ook", erkende De Wit. "We gaan al drie jaar met elkaar om, ik snap dan wel een beetje wat ze zegt. Ik zeg weleens gekscherend dat haar Engels wat beter is geworden en mijn Engels wat minder. Daar komen we elkaar tegen, op de een of andere manier begrijpen we elkaar wel."

Takagi, Wüst en Van der Weijden gehuldigd in Olympisch Stadion

De Wit zou zijn project in Japan graag voortzetten, maar de handtekeningen voor volgend jaar zijn nog niet gezet. "We hebben al wat gesprekken gehad, maar die gingen over beleid en structuur. Over een contract hebben we het nog niet gehad, misschien is dat wel in mijn voordeel nu."

Tegenover het afleveren van de eerste wereldkampioen allround in Japan zal een hoop geld staan, vermoedde Maalderink. De Wit: "Laten we het hopen."

Takagi grijpt wereldtitel allround na sterke vijf kilometer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl