NOS SchaatsenAangepast

Roest leidt verrassend op WK, Pedersen snoept Kramer 5 kilometer af

Kramer verliest vijf kilometer in slotrondes, Pedersen pakt zege

Patrick Roest is na twee afstanden de verrassende leider op de wereldkampioenschappen allround. Negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer staat na de vijf kilometer derde en moet op de 1.500 meter 0,51 seconde goedmaken op Roest.

Sverre Lunde Pedersen staat tweede in het klassement, de Noor won de vijf kilometer. Voor Kramer is het de eerste nederlaag op zijn favoriete afstand op een internationaal allroundtoernooi sinds het EK van 2006. Pedersen staat 0,38 achter Roest.

Witte plekken op het ijs

Roest kwam in rit drie in actie, hij reed als eerste van de favorieten en trof Danila Semerikov. Roest pakte in het eerste deel van de race een grote voorsprong, maar zag de Rus ronde na ronde dichterbij komen. Op de finish hield de Nederlander 7-honderdste over op Semerenkov, Roest klokte 6.37,07.

Na drie ritten zou het ijs gedweild worden, maar de organisatie besloot het ijs door de aanhoudende regen niet te verzorgen. Kramer reed in rit zes voor de dweilpauze. Op het ijs waren tijdens zijn rit veel witte plekken te zien, stukken waar de ijzers van de rijders minder makkelijk glijden.

Kramer reed lang onder het schema van Roest, nam zelfs een voorsprong van zo'n drie seconden, maar verloor veel tijd door te eindigen met rondetijden boven de 32 seconden.

Zijn eindtijd van 6.34,15 was al niet genoeg om Roest te passeren in het klassement en bleek ook niet voldoende voor de winst op de vijf kilometer. In de slotrit kwam Pedersen, die reed onder betere omstandigheden dan Kramer tot 6.33,81, 0,34 sneller dan de Fries.

Roest snelste op 500 meter

Patrick Roest won eerder op de dag de 500 meter, hij bleef als enige onder de 37 seconden. Met 36,96 was hij bijna even snel als vorige week tijdens een trainingswedstrijd in Thialf.

Roest wint 500 meter, Kramer doet goede zaken

"Ik moest hier uithalen en dat is gelukt", reageerde een tevreden Roest na de 500 meter. "Het ijs is een beetje zacht, maar je krijgt bijna kippenvel van al het publiek. Dat is gaaf, het publiek begint meteen te juichen als je het ijs op komt."

Sven Kramer begon zijn jacht op zijn tiende wereldtitel met 37,43, de zesde tijd op de kortste afstand. De Noor Sverre Lunde Pedersen, een van de grootste concurrenten van Kramer, was een honderdste sneller.

Kramer was niet helemaal tevreden met zijn race. "Eigenlijk verloor ik te veel bij de opening." De derde Nederlander, Marcel Bosker, reed geen vlekkeloze race. De Nederlands kampioen kwam niet verder dan de twaalfde plaats met 37,85.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl