Takagi grijpt wereldtitel allround na sterke vijf kilometer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schaatsster Miho Takagi heeft in het Olympisch Stadion van Amsterdam de wereldtitel allround veroverd. Takagi had na drie van de vier afstanden al een riante voorsprong op haar naaste belager Ireen Wüst en zag haar eerste mondiale allroundtitel op de vijf kilometer niet meer in gevaar komen.

Takagi, pupil van de Japanse bondscoach Johan de Wit, is de eerste Aziaat die erin slaagt de wereldtitel allround te veroveren.

De Japanse ging de vijf kilometer in met een voorsprong van meer dan 11-en-een-halve seconde op Wüst, die in hun onderlinge rit assertief van start ging. Ze nam direct een voorsprong, maar Takagi pareerde de aanvallen met verve.

In het tweede deel van de race waren de rondetijden van Takagi zelfs even beter dan die van Wüst, die de langste afstand nog wel won. Takagi gaf op de streep 3,08 seconde toe.

Succesvol seizoen Takagi

Takagi won in Pyeongchang olympisch goud op de ploegenachtervolging, de discipline waarop de Japanse vrouwen dit jaar tot drie keer toe een wereldrecord reden.

Ook pakte ze op de Spelen zilver op de 1.500 meter, op die afstand won ze bovendien alle wereldbekers waar ze aan de start stond.

De strijd om het brons was een stuk spannender. Antoinette de Jong, de nummer vier na drie afstanden, hoefde slechts 15-honderdste goed te maken op Annouk van der Weijden.

Afscheid met een medaille

De Nederlandse vrouwen maakten er een mooie strijd van. Na 2.600 meter gingen de rondetijden van De Jong omhoog, terwijl Van der Weijden een vlak schema bleef rijden.

In de slotfase leek het nog even spannend te worden toen De Jong ineens een halve seconde van haar rondetijd afsnoepte, maar bij het ingaan van de laatste bocht was duidelijk dat ze Van der der Weijden niet meer voorbij zou gaan. De 31-jarige Van der Weijden, die met dit WK afscheid neemt van haar topsportcarrière, veroverde derhalve het brons.

De uitslag van het vrouwentoernooi

STER reclame