NOS SchaatsenAangepast

Knegt met twee keer goud superieur op EK

Na de eerste finaledag van de EK shorttrack in Dresden staat Sjinkie Knegt er riant voor. De 28-jarige Fries won al zijn races, greep de Europese titel op zowel de 1.500 als de 500 meter en heeft in het klassement een ruime voorsprong op de nummers twee en drie, de Russen Semen Jelistratov en Viktor An.

Knegt reed in de finale van de 1.500 meter op overtuigende wijze naar de winst. Semen Jelistratov, de kampioen van de laatste twee jaar, legde in de finale beslag op de tweede plaats en de Israëliër Vladyslav Bykanov eindigde als derde.

Met zijn zege pakte Knegt ook de eerste 34 punten voor het algemeen klassement. De Fries reageerde nuchter: "Het was gewoon wel goed, het gaat lekker. Het ziet er misschien simpel uit, maar zo werkt het niet."

"Ik wil hier goede wedstrijden neerzetten en dit waren alvast twee degelijke 1.500 meter-races", aldus een tevreden Knegt.

Knegt ook superieur op 500 meter

Op de 500 meter wist alleen Knegt zich voor de finale te plaatsen. De Fries, die een gedreven en geconcentreerde indruk maakt in Dresden, was ook in de eindstrijd superieur. Het zilver was voor de Rus Victor An, het brons voor de Fransman Sebastien Lepape.

Knegt keek met een voldaan gevoel terug op zijn bekeken optreden in de finale van de 500 meter. "Ik heb de hele race de rest mooi achter mij kunnen houden. Ik reed bewust de eerste drie rondjes aan kop om daarna in de laatste twee rondjes vol gas te kunnen geven."

"Met Victor An moet je altijd rekening houden. Als je er meteen vol invliegt, komt hij er vaak daarna redelijk makkelijk langs. An heeft al zijn zinnen gezet op de olympische 500 meter in Zuid-Korea. Dan is het toch wel mooi dat ik hem hier heb verslagen.''

De Laat ongelukkig

Itzhak de Laat kende een ongelukkige eerste EK-dag. Op beide afstanden werd hij naar de B-finale verwezen en daarin werd hij beide malen tweede.

In de halve finales van de 1.500 meter reed De Laat op de derde plaats toen hij door de gevallen An onderuit werd gegleden, waarna hij werd toegevoegd aan de B-finale. In de halve finales van de 500 meter lag hij tweede achter An toen hij een bocht niet goed hield en Lepape en Bykanov hem binnendoor passeerden.