Op de EK shorttrack in Dresden gaat Martina Valcepina verrassend aan kop na twee afstanden. De 25-jarige Italiaanse greep op de eerste finaledag de Europese titel op zowel de 1.500 meter als de 500 meter.

Nederlands succes was er voor Yara van Kerkhof, die zilver veroverde op de 1.500 meter.

Zilver Van Kerkhof, straf Schulting, goud Valcepina op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Valcepina, goed voor EK-brons in 2011 en 2012), won nog nooit een individuele WB-race, maar reed in Dresden uiterst alert. Op de 1.500 meter profiteerde ze van een valpartij van Jekaterina Jefremenkova en Arianna Fontana, veroorzaakt door Suzanne Schulting.

Schulting werd daarop gediskwalificeerd. "Ik heb gewoon als een idioot gereden", somberde Schulting na afloop. "Dat was helemaal niet nodig. Ik ben supersterk, maar als je als een idioot rijdt, win je niet."

Van Kerkhof was tevreden met haar Europese afstandsmedaille. "Gisteren mislukte mijn 1.000 meter, dat was wel een tikkie. Dus ik ben hier erg blij mee. En dan moet mijn favoriete afstand nog komen."

Penalty Van Ruijven in finale 500 meter

Op de 500 meter hield Valcepina haar landgenote Arianna Fontana en Sofia Prosvirnova achter zich. De Russin werd op de laatste meters gehinderd door Lara van Ruijven en ook die werd na afloop gediskwalificeerd.

Van Ruijven hield gemengde gevoelens over aan haar gemiste medaille. "Het is zonde, maar het is niet anders. Ik was blij dat ik vanaf de vierde startplek in de laatste bocht toch nog de derde plaats kon afdwingen. Helaas keurde de jury mijn inhaalactie af."

"Maar ik ben toch tevreden over de manier waarop ik heb gereden. Bij de NK vorige week ging het niet zo lekker. Nu ben ik fitter en schaats ik beter. Dat is minstens zo belangrijk richting de Winterspelen volgende maand in Zuid-Korea als een EK-medaille.''

Achter Valcepina en zesvoudig Europees kampioen Fontana bezet Yara van Kerkhof de derde plaats in de EK-stand. De Nederlands kampioene pakte zilver op de 1.500 meter en werd op de 500 meter tweede in de B-finale. Vorig jaar werd ze bij de EK in Turijn tiende.

'Je komt naar een EK om te winnen en te leren'

STER reclame