NOS SchaatsenAangepast

De Vries verrast Kramer op 5.000 meter, Bergsma valt buiten de boot

OKT: 5.000 meter mannen

Bob de Vries heeft voor een stunt gezorgd door de 5.000 meter te winnen op het olympisch kwalificatietoernooi. De Vries reed 6.15,06, was daarmee 0,73 sneller dan Sven Kramer en verzekerde zich van de Spelen.

Jan Blokhuijsen werd derde (6.18,01) en mag hopen op een olympisch ticket. Jorrit Bergsma kwam niet verder dan de vierde plek (6.20,04) en zal daardoor op de vijf kilometer niet naar de Spelen gaan.

De matrix bij de mannen na de 5.000 meter

Kramer reed de honderdste vijf kilometer uit zijn carrière en hoopte voor de 81ste keer te winnen. Bob de Vries legde de lat een rit voor Kramer echter hoog. De 33-jarige De Vries klopte Jan Blokhuijsen in een rechtstreeks duel en reed met 6.15,06 vijf seconden sneller dan hij ooit in Thialf had gedaan.

Kramer lag in zijn race al snel achter op het schema van De Vries en perste er na 3 kilometer nog wel een versnelling uit, maar de laatste rondes van Kramer waren niet snel genoeg om onder de tijd van De Vries te duiken.

De tweede plek op de 5.000 meter staat op de tiende plaats op de matrix van de schaatsbond KNSB. Daarmee is Kramer nog niet helemaal zeker van de Spelen.

Mocht die tiende plaats uiteindelijk niet volstaan, zal de KNSB Kramer echter hoogstwaarschijnlijk alsnog naar Zuid-Korea sturen, omdat hij de belangrijkste schakel op de ploegenachtervolging is en al jaren dominant is op de 5.000 meter.

Bergsma komt tekort voor Spelen

Jorrit Bergsma opende goed, maar reed toen drie rondjes 29,9 en vervolgens drie keer 30,1. Die rondetijden waren niet snel genoeg om De Vries en Kramer te verslaan en daarmee een ticket voor de Spelen (zo goed als) veilig te stellen.

De eindtijd van 6.20,04 van Bergsma was uiteindelijk zelfs twee seconden te langzaam voor de derde plek, waarmee Bergsma nog een kans op de Spelen had gehad. Plek drie was dus voor Blokhuijsen die sneller was dan Bergsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl