NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors opgelucht na kwalificatie, ook Wüst vol vertrouwen

Opluchting was het toverwoord na de 1.000 meter op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Jorien ter Mors won de afstand en plaatste zich voor de Spelen in Pyeongchang. Ireen Wüst zit door haar derde plek nog in de wachtkamer, maar zal zich hoogstwaarschijnlijk ook plaatsen op de kilometer.

Ondanks olympisch ticket baalt Ter Mors van slechte race

Ondanks haar zege was Ter Mors niet helemaal tevreden. "Ik vond het geen goede race. Daar baal ik wel van, want ik voel me goed. Het is jammer dat het er niet uitkomt, ik wilde wat dingen testen voor de Spelen. Maar als ik kijk naar het gat laat ik wel wat moois zien", zegt Ter Mors, die 0,65 sneller was dan Marrit Leenstra.

"Ik ging de race met veel vertrouwen in. Maar er zit wel altijd spanning bij, want je weet dat je geen fouten mag maken. In je achterhoofd weet je dat je de race met zekerheid moet afronden, terwijl je normaal iets meer risico neemt."

'Pas sinds deze week kan ik starten'

Vooral de start is nog niet optimaal, weet Ter Mors. "Door mijn rugblessure heb ik heel lang niet kunnen starten. Eigenlijk ben ik er pas deze week weer mee begonnen. De ene keer gaat het goed, de andere keer niet. Daar moet ik wel aan werken richting de Spelen."

Ter Mors is nog niet verzadigd. Ze gaat ook als shorttracker naar de Spelen, maar aast op de langebaan op meerdere startbewijzen. Ze schaatst deze week ook nog de 500 en 1.500 meter. "Het is lekker dat deze binnen is, maar op die andere afstanden sta ik weer met een andere focus. Die wil ik ook gewoon binnenhalen."

De matrix na de 1.000 meter vrouwen

Ireen Wüst werd derde, moet nog afwachten maar mag hoogstwaarschijnlijk op de 1.000 meter ook naar Zuid-Korea. Toch kon ze nog niet echt vrijuit lachen na de race. "Ik ben wel opgelucht, maar heb een beetje een dubbel gevoel omdat ik mijn vriendin (Letitia de Jong, red.) er op een tiende uitrijd."

Net als Ter Mors was ook Wüst niet te erg spreken over haar 1.000 meter. "Het was niet een heel beste race. De opening was goed, maar daarna was het te krampachtig waardoor ik de snelheid niet kreeg. Maar ik ben blij dat de kop eraf is en dat ik erbij zit. Nu op naar de drie kilometer."

Opgeluchte Wüst: blij dat de kop eraf is

Voor Wüst, die een matig voorseizoen kende, is de goede start van het toernooi belangrijk, zeker op een voor haar moeilijke afstand. "Je staat nu op de Spelen en dat haalt de druk wel weg. Als je een beetje verkrampt bent, kun je wel snel openen, maar niet goed doortrekken. Dat kan met spanning te maken hebben."

Wüst heeft het druk deze week. Na de 3 kilometer rijdt ze ook nog de 1.500 meter en de 5 kilometer. Vooral die eerste twee afstanden liggen haar goed. "Ik ben beter dan ik nu laat zien, eigenlijk was dit de moeilijkste afstand. Beginnen met de 1.000 meter is pittig."

OKT: 1.000 meter vrouwen

Wüst rijdt de 500 meter niet, maar ook die afstand zal ze met spanning bekijken. "Het zou fantastisch zijn als Letitia en ik samen naar de Spelen zouden gaan. Ze heeft op de 500 meter ook nog een kans, maar die afstand staat laag in de matrix. Ik zal dus maar veel dubbele startbewijzen moeten binnenhalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl