NOS SchaatsenAangepast

'Het OKT is een verschrikkelijke wedstrijd'

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) kan het seizoen maken of breken voor de Nederlandse schaatsers. Er staat vanaf Tweede Kerstdag ontzettend veel op het spel, want nu falen betekent in februari geen Olympische Spelen.

'Het OKT is een verschrikkelijke wedstrijd'

Mooi voor het publiek, maar Ireen Wüst denkt er heel anders over. "Iedereen die zegt dat het een leuke wedstrijd is, geloof ik niet. Eigenlijk is het een verschrikkelijke wedstrijd. In principe valt er niets te winnen en is er vooral iets te verliezen."

"Het is gewoon moeten, anders kom je niet op de Spelen", aldus Jorien ter Mors. Wüst en Ter Mors weten waar ze over praten, want vier jaar geleden stonden ze voor dezelfde uitdaging. Toen leverde het uiteindelijk olympisch goud op voor beide vrouwen: Ter Mors zegevierde op de 1.500 meter, Wüst op de 3.000 meter.

Tegenvallend voorseizoen

Dit seizoen loopt het voor de twee nog niet zoals gehoopt. De resultaten van Wüst zijn nog niet overtuigend, terwijl Ter Mors kampte met diverse blessures. Ter Mors: "Het speelt altijd wel mee, maar het is nu stabiel en onder controle. Ik ben blij met hoe het gaat."

Ook Wüst kent nog niet het ideale seizoen, waarin ze ook heeft gestoeid met haar fitheid. Inmiddels voelt ze zich beter dan aan het begin van het seizoen. "Het ging niet zoals ik had gehoopt dat het zou gaan, maar ik ben niet bang om te verliezen. Ik kijk er met vertrouwen naar uit."

Jorien ter Mors in actie op de 1.000 meter

Viervoudig olympisch kampioene Wüst rijdt op het OKT vier afstanden: de 1.000, 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Vooral het rijden van de laatste afstand is opvallend.

"Mijn laatste 5 kilometer was op de WK allround van begin maart", lacht Wüst. "Als ik goed ben, dan heb ik de klasse om goed mee te doen. Vier jaar geleden probeerde ik het ook even en toen pakte ik uiteindelijk zilver op de Spelen."

'Te groot risico'

Ter Mors kiest voor drie afstanden op het toernooi in Heerenveen: de 500, de 1.000 en de 1.500 meter. De 3.000 meter past niet in haar schema. "Het was leuk geweest als de 3.000 meter aan het einde was, zodat ik had kunnen testen wat ik daar had kunnen doen. Voor nu is het een te groot risico om tussendoor die arbeid te leveren vóór mijn 1.500 meter."

Omdat de 28-jarige schaatsster al is opgenomen in de selectie voor de 1.500 meter bij het shorttrack, kan ze bij een succesvol OKT nog keuzes maken over wat ze wil rijden. "Ik houd het voor nu nog helemaal open. Een plek bij het shorttrack is een mooi zekerheidje als het OKT volledig in het water valt. Dan heb ik toch een individuele startplek."

De kans bestaat dus ook dat Ter Mors zich kwalificeert voor drie afstanden op de langebaan. In dat geval zal ze moeten afwegen wat ze gaat rijden. "Het past in principe wel in het schema, maar na het OKT zal ik met bondscoach Jeroen Otter een keuze maken. Ik zou eerder kiezen voor de 1.500 meter met shorttrack, dan voor de 500 meter op de langebaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl