Handbalsters kansloos onderuit in halve finale tegen Noorwegen

In een uitverkochte Barclaycard Arena in Hamburg (11.000 toeschouwers) heeft Nederland in de halve finale van het WK kansloos verloren van titelhouder Noorwegen. Het werd 32-23. Het was de vierde keer in een groot toernooi dat de handbalvrouwen hun meerdere moesten erkennen in de Noorsen.

Handbalsters kansloos onderuit tegen Noorwegen op WK

In 2015 werd verloren in de WK-finale en een jaar later ging Oranje onderuit in de halve finale op de Spelen en in de finale op het EK.

Slechte start

Oranje begon dramatisch aan het duel en kon de vele mooie aanvallen van Noorwegen niet stoppen. Aanvallend had Nederland ook weinig in te brengen. Binnen een kwartier keken de handbalsters al tegen een 9-2 achterstand aan.

Na 20 minuten kwam Nederland meer in het ritme. Doelpunten van onder anderen Laura van der Heijden en Lois Abbingh gaven Oranje wat meer vertrouwen. Toch bleef het verschil, mede dankzij de uitstekende Noorse doelvrouw Lunde, groot. De ruststand was 17-10.

Martine Smeets en Nycke Groot in actie tegen Noorwegen

Na rust controleerde Noorwegen de wedstrijd en hield het Nederland op afstand. Oranje moest het in de tweede helft ook nog eens doen zonder sterspeelster Nycke Groot. Zij kreeg een migraineaanval en nam plaats op de bank.

De Noorse vrouwen namen geen gas terug en liepen zelfs uit naar een 28-19 voorsprong. Er stond geen maat op de wereldkampioen. Oftedal, Mørk en Kristiansen scoorden er lustig op los, terwijl de Nederlandse aanval te vaak strandde op keepster Grimsbø, die in de tweede helft in het veld was gekomen. Abbingh miste ook nog twee zevenmeters.

Zondag komen de handbalsters nog wel in actie in het duel om het brons tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Frankrijk en Zweden. Zij spelen vanavond nog hun halve finale.