Yvette Broch wordt belaagd door drie Noorsen tijdens de olympische troostfinale
NOS SportAangepast

'Noorwegen is een machine die over tegenstanders heen walst'

De Nederlandse handbalsters staan vanavond om 17.30 uur voor een loodzware opgave in de halve finales van het WK. Tegenstander Noorwegen is regerend wereldkampioen, vermorzelde Rusland in de kwartfinales en versloeg Oranje tijdens de WK-finale van 2015, de troostfinale bij de Olympische Spelen in Rio én de EK-finale van vorig jaar.

Wat zijn de kansen voor Nederland? We legden vijf vragen voor aan handbalcommentator Richard van der Made van de NOS en de Noorse sportjournaliste Mette Bugge, die voor de krant Aftenposten al jarenlang het handbal volgt.

Waarom zijn de Noorse handbalsters zo goed?

Van der Made: "De kracht van Noorwegen zit in het collectief. De speelsters weten precies wat ze aan elkaar hebben omdat ze al heel lang samenspelen. Het is een soort machine met sterke atletische speelsters die echt over tegenstanders heen kan walsen. Daarnaast hebben ze veel ervaring in het spelen van grote wedstrijden."

Bugge: "De snelheid en de explosiviteit is een belangrijk wapen. De Noorse speelsters zijn zó snel. Maar die kwaliteit heeft Nederland ook. Ik denk daarom dat de sterke defensie het verschil zal maken. Noorwegen heeft de beste twee keepsters van de wereld. In de kwartfinale tegen Rusland hebben ze 55 procent van de schoten weten te stoppen. Ze zijn zo goed dat ze de tegenstanders daarmee angst inboezemen."

Van der Made: "Het team blijft ook altijd rustig en geduldig, de speelsters doen weinig gekke dingen en maken relatief weinig technische fouten. Noorwegen is echt van de buitencategorie. Het is iedere keer indrukwekkend om ze te zien spelen. En gezien de wedstrijd tegen olympisch kampioen Rusland, waar ze gehakt van maakten, groeien ze ook steeds meer naar de vereiste topvorm."

Recordhouder Abbingh: het wordt hard werken

Wat zijn de zwakke plekken van Noorwegen?

Van der Made: "Ik zie eigenlijk geen zwakke plekken. Het team is zeer uitgebalanceerd en heeft op alle posities sterke speelsters. Misschien dat er onbewust een tikje onderschatting insluipt, omdat ze altijd van Nederland winnen. En omdat het zo makkelijk ging tegen Rusland."

Bugge: "Noorwegen verkeert in blakende vorm, maar is niet onverslaanbaar. In de groepsfase verloren ze met 31-28 van Zweden. Het is zaak dat de speelsters wel met beide benen op de grond blijven staan na de sensationele zege met 34-17 op Rusland. Ze moeten die fantastische wedstrijd vergeten en Nederland niet gaan onderschatten."

Van der Made: "Ze hebben weliswaar één keer verloren, maar dat zegt mij niets. Noorwegen komt vaak wat langzaam op gang en groeit echt in het toernooi. Ze staan er altijd als het moet."

Handbalster onder de indruk van Noorwegen, maar niet bang

Wat kan Nederland doen om Noorwegen te verrassen?

Van der Made: "Nederland heeft alleen een kans als Nycke Groot ineens haar topvorm terugvindt en de anderen meetrekt naar het hoogste niveau. Zij is het brein. Daarnaast moet de dekking zestig minuten staan als een huis en mogen er geen open kansen worden gemist. Dan kun je misschien bijblijven."

Bugge: "Lois Abbingh is goed in vorm, dat kan een troef zijn. Ik denk dat Nederland er goed aan zou doen met hun lange speelsters veel uit de tweede lijn te schieten. Verder kan het misschien een voordeel zijn dat veel speelsters elkaar goed kennen. Keepster Kari Grimsbø, Nora Mørk en Stine Oftedal spelen bij de Hongaarse club Györi Audi ETO KC samen met Yvette Broch en Nycke Groot."

Van der Made: "Cruciaal is ook dat de Noorse regisseur Stine Oftedal wordt geneutraliseerd. Zij is in de vorm van haar leven en speelde tegen Rusland echt weergaloos."

Bondscoach Thomson heeft het plan voor Noorwegen klaar

Leeft het WK handbal een beetje in Noorwegen?

Bugge: "Naar de kwartfinale tegen Rusland hebben liefst 1,3 miljoen mensen gekeken. Dat is een record. Ik denk dat de meeste Noren er wel vanuit gaan dat Noorwegen gewoon van Nederland wint en in de finale tegen Frankrijk speelt."

Van der Made: "De Noorse speelsters zijn echt supersterren in eigen land en de ploeg wordt altijd gevolgd door duizenden fans. De druk is ieder toernooi dan ook gigantisch. Maar juist daarmee kan deze ploeg goed omgaan. Financieel is er ook veel meer mogelijk in Noorwegen. De budgetten daar zijn een veelvoud in vergelijking met Nederland."

De Noorse speelsters zijn uitzinnig na hun spectaculaire zege op Rusland

Hoe gaat het vanavond aflopen in Hamburg?

Van der Made: "Het is hopen op een mindere dag van de Noorse vrouwen. Ze hebben maar een keer van Nederland verloren, op het WK van 1999. Misschien ligt er iets van gemakzucht op de loer, maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen."

Bugge: "Het zal niet zo gemakkelijk gaan als tegen Rusland. Nederland zal die wedstrijd ook hebben gezien en daar lering uit hebben getrokken. Het zal dicht bij elkaar liggen, het wordt een zware wedstrijd, maar ik ik denk dat Noorwegen wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl