Vertrouwen in de toekomst? 'Niet met dit kabinet'
Vertrouwen in de toekomst? Bij een installatiebedrijf in Hoogkarspel hebben ze weinig met het motto van het nieuwe kabinet. "Ik heb er heel weinig vertrouwen in", zegt een van de installateurs. "Als je ziet dat het al zes maanden duurt voordat ze tot een akkoord komen. Ik denk niet dat dit heel lang kan standhouden."
Op het bedrijventerrein in het Noord-Hollandse dorp zijn de meningen over het gisteren gepresenteerde regeerakkoord verdeeld. Eigenaar van het installatiebedrijf Lammert Kuiper stemde op de VVD, de grootste regeringspartij, maar heel tevreden is hij niet. "Het is het minst slechte wat er nu kan gebeuren, denk ik", vertelt hij de verslaggever van het NOS Radio 1 Journaal.
De gasfitters hebben vooral hun twijfels bij de klimaatmaatregelen van het kabinet Rutte III. Nieuwe woningen mogen niet meer op gas worden verwarmd en tegelijkertijd moeten de gasketels bij duizenden bestaande woningen worden vervangen door een duurzamer alternatief.
Dat gaat niet lukken in een regeerperiode van vier jaar, denkt Kuiper. "Nieuwe woningen zonder gas, dat is geen probleem. Maar een huis van 60 jaar oud kun je niet van het ene op het andere moment zo krijgen dat je geen gas meer nodig hebt." Zijn collega knikt. "Monumentale panden zijn meestal slecht geïsoleerd en daar mag meestal zo weinig aan gebeuren dat je niet alles in een keer kan omzetten."
Voor de middeninkomens komt het goed, maar wat is een middeninkomen? Ben ik dat?
Even verderop zit het natuursteenbedrijf van Ketie Hoogervorst. Zij is best blij met de plannen van het nieuwe kabinet, vooral met de versoepeling van het ontslagrecht. Daardoor kan ze makkelijker mensen in dienst nemen. "Dat wordt toch wel een stuk beter als het doorgaat. Ik heb wel vertrouwen in de toekomst op dit gebied. Dat er beter voor de werkgevers wordt gezorgd, en daardoor beter voor de werknemers. "
Maar ze heeft niet alles gekregen waar ze op hoopte. "Ik zie ook dingen die ik niet helemaal begrijp. Zoals de ontslagvergoeding, die gaat straks per direct in. Dat gaat absoluut weer nieuwe administratieve rompslomp met zich meebrengen. Het moet gewoon makkelijk zijn om kennis te maken met nieuwe mensen."
Zo'n 140 kilometer van Hoogkarspel, in café Hart van Brabant in Den Bosch, is het regeerakkoord niet bepaald het gesprek van de dag. "Nee, ik heb het niet echt gevolgd", zegt een studente. De jeugd heeft weliswaar de toekomst, maar aan haar is het het motto van Rutte III niet besteed, zegt ze. "Wij zijn de toekomst, ja. Maar vertrouwen heb ik niet echt. Het kabinet dat er nu komt, daar zie ik geen toekomst in."
Ilona de Bok, D66-stemmer en huiseigenaar, vraagt zich af wie er echt baat heeft bij regeerakkoord. Ze is er niet blij mee dat de hypotheekrenteaftrek omlaag gaat. "We gebruiken die hypotheekrenteaftrek om de kinderopvang te financieren, dus moeten we kijken hoe we dat nu gaan doen. Ze zeggen wel: voor de middeninkomens komt het goed, maar wat is een middeninkomen? Ben ik dat? Dat is een beetje lastig."
Oud-marineman Dave Lawalata zit aan hetzelfde tafeltje. Hij stemde vroeger rechts, maar tegenwoordig SP. Het regeerakkoord levert hem weinig op, verwacht hij. "Dit betekent per saldo dat ik er geen moer op vooruit ga. Ik zit een beetje in mijn maag met dat vertrouwen in de toekomst. Ik moet het eerst zien voordat ik het wil geloven."
En dan de vraag: hoe lang houdt Rutte III het vol? Lawalata denkt dat het kabinet de hele rit zal uitzitten. Ilona de Bok stemt in: "Ik denk ook dat ze de periode vol gaan maken, want wat moeten we anders? Sinds de verkiezingen is het zó versplinterd, we moeten wel."