Wie is Jamie Morrison?

In februari van dit jaar presenteerde de volleybalbond een nieuwe bondscoach: Jamie Morrison. Een 36-jarige Amerikaan, die voor het eerst als hoofdcoach aan de slag ging.

Hij was al eens assistent van de Verenigde Staten geweest, maar meer ook niet. Ruim een half jaar later kan hij met Oranje de finale van een groot toernooi halen. Wie is hij?

Laptop-coach

"Ik geloof in grote hoeveelheden data. En daar patronen uit halen", legt Morrison zelf uit. Om die reden is de bijnaam laptop-coach snel gevonden.

"Door mijn achtergrond geloof ik in een wetenschappelijke methode. Ik geloof in consistentie. Ik wil dat het team consistent speelt."

Lonneke Slöetjes beaamt zijn voorliefde voor data. "Hij is als volleybaltrainer heel erg op de cijfers. Maar hij brengt ook een soort van rust. De tactieken die hij bedenkt zijn echt ergens op gebaseerd."

Het team vertrouwt inmiddels op zijn input. "Als wij uitvoeren wat hij voor ons bedenkt, dan klopt het ook. Het is fijn om daar op te kunnen vertrouwen."

'Ik vind hem grappig'

Morrison is echter meer dan een wetenschappelijke coach. "Hij is heel analytisch. Een beetje droog. Ik vind hem ook heel grappig. Hij geeft om dit team, om de mensen in het team."

Dat laatste is ook belangrijk voor de Amerikaan. "Ik ben wel van de wetenschappelijke methode, maar als je het aan de meiden vraagt, zullen ze zeggen dat ik meer bezig ben met wat er in hun hoofd omgaat. Ik wil dat ze weten wie ze zijn. En dat ze op een gelijkmatig emotioneel niveau blijven."

STER reclame