EK volleybal: Oranje op zoek naar ritme tegen Kroatië

Voor niets minder dan goud spelen de Nederlandse volleybalsters op het Europees kampioenschap in Azerbeidzjan. Maar de poulefase verliep niet vlekkeloos. Het tweede duel tegen Servië ging nota bene met 3-0 verloren, waardoor Oranje de kwartfinales alleen nog via een omweg kan bereiken.

Vanavond speelt Oranje om 18.30 uur in de tussenronde tegen Kroatië voor een plek bij de laatste acht. Aan de hand van vijf vragen geeft NOS-commentator Maarten Tip een tussenrapport.

Waren de verwachtingen te hoog gespannen?

"Nee, zeker niet. De vorm van Nederland leek te groeien en in het WK-kwalificatietoernooi liet Oranje ook mooie dingen zien. Dat was wel tegen mindere tegenstanders, maar op dat toernooi zag je bijvoorbeeld een zeer sterk serverend Oranje. Daarvan hebben we hier nog niets gezien."

"Daarbij is Nederland de nummer acht van de wereld. Vorig jaar eindigde Oranje als derde in de World Grand Prix en werd het vierde op de Olympische Spelen. Nederland is een topland en heeft echt als doel om bij dit EK een medaille te winnen."

Lonneke Sloetjes CEV

Toch is er kritiek op bondscoach Jamie Morrison, dat was ook in de kranten te lezen. Het wisselbeleid zou niet kloppen en hij zou te star zijn. Deel jij die kritiek?

"Ik heb Morrison bij zijn komst al vergeleken met de laptopcoach, zoals die ook in het voetbal in opkomst is. Een man van de theorie en de statistieken. Hij weet alle ins en outs en blijft steeds teruggaan naar die basis en de analyse van de tegenstander zoals hij die vooraf gemaakt heeft."

"Maar nu zie je dat er op moeilijke momenten meer nodig is. Door die theorie blijft het te vlak en ontbreekt de beleving. En dat is precies wat de ploeg wel nodig heeft. Af en toe moet de coach ook boos worden en de boel wakker schudden. Dat gebeurt nu niet."

"Pas toen Celeste Plak er in de slotfase tegen Tsjechië in kwam, bracht zij die beleving en zag je de ploeg opveren. Daarbij sloeg ze ook meteen alles binnen. En zo hoort het te zijn."

Volleybaldames tweede in de poule na 3-1 winst op Tsjechië

Dus Plak zou vanavond moeten spelen?

"In deze vorm zeker. Maar Morrison gebruikt haar nu als achtervang voor Lonneke Slöetjes op de diagonaalpositie. Op vaste momenten komt ze er dan ook even in bij een dubbele wissel. Ik zou haar graag zien in haar oude positie van passer-loper. Kijk eens hoeveel aanvalskracht je dan hebt, met Slöetjes en Plak."

"Tegen Servië kwam ze even weer op deze positie te spelen, maar dat leek toen een noodgreep omdat een paar andere speelsters er toen niet door kwamen. Op zich ook een opmerkelijke keuze van Morrison om dat toen ineens te doen."

Wat is het grootste verschil tussen Morrison en de oude bondscoach, Giovanni Guidetti?

"Guidetti bracht beleving, wist alle speelsters te motiveren en kon vreselijk tekeergaan af en toe. Dat bracht de ploeg veel. Morrison ziet technische en tactische dingen in het spel en heeft op dat vlak duidelijk verbeteringen aangebracht. De service is echt vooruitgegaan bij een aantal speelsters, al moet dat er dit toernooi dus nog uitkomen."

Giovanni Guidetti CEV

"Morrison weet dat daar mogelijkheden liggen. Hij leest het spel ook zoals maar weinig anderen dat kunnen, alleen lijkt hij soms te star vast te houden aan zijn plan, ook als speelsters minder staan te spelen."

"Maar laten we het ook niet te negatief zien; Nederland zit nog in het toernooi en hopelijk is Robin de Kruijf weer inzetbaar en keert daarmee de overtuiging en beleving weer terug. Dan kan Oranje nog ver komen."

Wat verwacht je vanavond tegen Kroatië?

"Die wedstrijd moet Nederland gewoon zien te winnen. Kroatië is de nummer negentien van de wereld, dat moet geen probleem zijn wanneer Nederland van de eigen kracht uitgaat. Het is een mooi moment om het ritme op te pakken voor de rest van het toernooi, lijkt mij."

STER reclame