De wielerwatchers blikken vooruit op de wegwedstrijd (m) AFP-NOS

Wordt Peter Sagan de eerste renner die drie keer op rij de wereldtitel pakt? De Slowaak was afgelopen week ziek. Dat is voor vier van de vijf NOS-wielerwatchers een reden om hem niet tot topfavoriet te bombarderen.

Verslaggever Han Kock denkt er anders over. "Je weet het nooit met Sagan. Ik weet niet hoe ziek hij is geweest, misschien heeft hij wel een rookgordijn opgetrokken."

Parcours als een voorjaarsklassieker

Op de lijstjes komen veel namen van klassiekerspecialisten voor. "Het parcours zit een beetje tussen de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik in", zegt Gio Lippens. "De klimmetjes zijn minder steil dan in Vlaanderen en minder lang dan in Luik."

Hij zet zijn geld op de Fransman Julian Alaphilippe. "De Fransen hebben alle sprinters thuisgelaten. Ik verwacht dat er een klein groepje om de titel gaat strijden en dan geef ik Alaphilippe een goede kans."

De verdeling van de wielerwatchers

Danny Nelissen Han Kock Maarten Ducrot Gio Lippens Joris van den Berg
***** DumoulinSaganMatthewsAlaphilippeMatthews
**** Van AvermaetVan AvermaetTrentin SaganTrentin
*** Gilbert Gaviria Gaviria Boom Sagan
** Trentin Matthews Boasson Hagen KwiatkowskiDumoulin
* Boasson HagenDumoulinBoom Terpstra Van Avermaet

Van alle Nederlanders is Lars Boom de grootste kanshebber volgens Lippens. "Tom Dumoulin is natuurlijk de man in vorm, maar die houdt niet van dit soort nerveuze finales. Ook in het voorjaar is hij daar gewoon geen fan van. Daarom kies ik voor Boom, dat is wel een echte klassiekerrenner, net als Niki Terpstra."

'Nederland moet bondgenoten zoeken'

Voor Kock is Dumoulin de meest kansrijke Nederlander. "In deze vorm is Dumoulin de beste wielrenner ter wereld. Maar dat betekent nog niet dat hij zomaar wereldkampioen wordt. Dumoulin is, net als Chantal Blaak zaterdag, heel moeilijk terug te pakken als hij ervandoor is. Maar ja, ze zullen hem geen centimeter geven."

"Nederland moet op zoek gaan naar bondgenoten", vervolgt Kock. "Ook België heeft belang bij een zware koers. Philippe Gilbert bijvoorbeeld wil er vroeg een wedstrijd van maken, want die weet dat hij in een sprint niet snel genoeg is. Net als Dumoulin."

Een WK begint vaak met een grote kopgroep van renners uit verre oorden die eerder voor de publiciteit dan voor de wereldtitel rijden. De favorieten laten zich doorgaans pas laat van voren zien. Zo'n scenario verwacht Lippens vandaag ook.

"We krijgen een lastige finale, met veel bochten en kasseien. Ik denk dat veel renners die van zichzelf denken dat ze kansloos zijn in een sprint, er op de klimmetjes vandoor willen gaan. Dat zien we ook vaak in de klassiekers."

Toch sluit Kock een sprint niet uit. "We hebben gisteren gezien dat de klimmetjes niet heel zwaar zijn. Dat geeft een renner als Alexander Kristoff ook een goede kans."

STER reclame