Enrique Gonzalez
NOS SportAangepast

Spaanse hockeyers: het gaat maar over één ding...

"Het leven gaat door." Zelden hebben woorden en gezichtsuitdrukkingen elkaar zo tegengesproken als tijdens deze uitspraak van Marc Calzada, de reservekeeper van het Spaanse nationale hockeyteam.

Morgen spelen de mannen van dat land hun eerste wedstrijd van de EK in Amstelveen en dus staat er een dag eerder nog een laatste training op het programma. De dag na de terroristische aanslag in Barcelona, waarbij veertien mensen om het leven kwamen.

Contact met thuisfront

"Hockey is geen gespreksonderwerp meer", zegt een van de stafleden. "In de bus op weg naar het trainingsveld, op de massagetafel, tijdens de lunch: het gaat maar over één ding..."

De Spaanse hockeyers na de training

Begrijpelijk, zeker in de wetenschap dat veel internationals uit Barcelona of omgeving komen. En dus wordt er veelvuldig contact gezocht met het thuisfront. Jordi Alastrue, de trainer van Jong Spanje bleek op het moment des onheils op de Ramblas en heeft zich daar ruim twee uur moeten verschuilen in een bar. Maar hij heeft het overleefd.

Knop omzetten

Het incident donderdagavond doet een van de begeleiders terugdenken aan maart 2004, toen hij zelf nog voor Spanje actief was. Een dag na de aanslagen op vier treinen in Madrid moest hij een interland spelen tegen Pakistan. "Het ging om kwalificatie voor het WK, maar eigenlijk ging die wedstrijd nergens over."

Net als toen zal er de komende dagen 'gewoon' gehockeyd worden. Uiteraard speelt Spanje met rouwbanden en zal er een minuut stilte zijn. "Maar daarna moeten we de knop omzetten. Dat is wreed, maar eigenlijk ook wel goed", besluit hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl