'Nederland favoriet voor twee keer goud bij EK in eigen land'
Twee Europese hockeytitels staan er de komende tien dagen op het spel in het Wagener Stadion in Amstelveen. Een voor de mannen en een voor de vrouwen. En in beide gevallen is Nederland de favoriet voor het goud. Dat stelt hockeycommentator Philip Kooke.
"En dat zeg ik niet omdat ik chauvinistisch ben, dat is gewoon een reële blik op de krachtsverhoudingen in het Europese hockey", zegt Kooke. "Van de mannen verwacht ik dat ze minstens de finale halen en de vrouwen moeten echt met overmacht kampioen worden."
Een bijzonder opvallende bewering voor wie de selectie van de Nederlandse hockeysters bekijkt. Ten opzichte van de olympische finale, vorig jaar in Rio de Janeiro, moet Oranje het nu namelijk doen zonder Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog, Joyce Sombroek, Willemijn Bos en Eva de Goede, samen goed voor zo'n 1.100 interlands.
"Er is inderdaad een handvol kopstukken verdwenen, maar de gevolgen daarvan voor deze EK moet je ook weer niet overschatten", meent Kooke.
Nieuw talent
"Bij Engeland en Duitsland, de enige concurrenten voor Oranje, zijn er namelijk veel meer grote namen gestopt en vervangen door jonge speelsters. En bij Nederland is het vertrek van topspeelsters bovendien makkelijker op te vangen vanwege de enorme aanwas die er hier nu eenmaal altijd is."
Ook Carlien Dirkse van den Heuvel, met haar 30 jaar een van de weinige routiniers in de ploeg, tilt niet al te zwaar aan het gemis van haar voormalige teamgenoten.
"Ik maak me daar eigenlijk totaal niet druk om. Het is namelijk echt niet zo dat we nu niet meer weten hoe we moeten hockeyen, omdat er een paar grote namen gestopt zijn."
Volgens Kooke heeft Nederland, los van de stroom aan nieuwe talenten, de komende EK nog een voordeel ten opzichte van Engeland en Duitsland.
"Die landen hebben vorige maand nog de World League in Zuid-Afrika gespeeld. Nederland deed mee aan de editie in België, die was vier weken eerder. Dat kunnen cruciale weken zijn in de voorbereiding. De concurrenten van Oranje moeten dus twee keer kort achter elkaar pieken. Dat is bijna niet mogelijk en dus een niet te onderschatten voordeel voor Nederland."
Datzelfde geldt voor de mannen, die ook een eerdere editie van de HWL speelden dan de voornaamste tegenstanders België en Duitsland.
Bij de mannen is de sfeer nu stukken beter dan vorig jaar in Rio.
"Bovendien ligt het niveau bij de Nederlandse mannen op dit moment heel hoog. Hoger dan bij de Spelen", vervolgt Kooke. "Dat komt ook omdat de onderlinge verhoudingen nu beter zijn dan toen, want op dat vlak is er in Rio van alles misgegaan."
Dat wordt, in enigszins bedekte termen weliswaar, beaamd door bondscoach Max Caldas. "Het klopt dat de sfeer nu goed is. Dat is een bewuste keuze geweest, want we hebben vastgesteld dat de kans om te winnen kleiner wordt als we geen team zijn."
Kooke: "Een coach zegt vlak voor een toernooi natuurlijk altijd dat de sfeer goed is. Dat werd vorig jaar ook gezegd en dat bleek achteraf helemaal niet zo te zijn. Maar Caldas heeft eerder al toegegeven dat hij dat proces toen niet goed heeft begeleid en dat hij daarvan heeft geleerd. En hij heeft de afgelopen maanden inderdaad enorm geïnvesteerd in de onderlinge samenhang tussen de spelers."
België enige serieuze tegenstander
Waar Kooke bij de vrouwen totaal geen bedreiging ziet van een van de andere deelnemende landen, verwacht hij dat de mannen het met één land nog wel lastig gaan krijgen: België.
"Dat is een gelijkwaardige tegenstander. Verder zie ik, puur op basis van hockeykwaliteit, geen enkel land in staat om van Nederland te winnen. Zolang Oranje geen slechte dag heeft natuurlijk."