Kirsten Wild wil op de WK baanwielrennen in Hongkong op drie onderdelen meedoen om de medailles. "Ik begin woensdag met scratch, rijd vrijdag het omnium en zondag de puntenkoers."

Wild gaat voor WK-goud op scratch, omnium en puntenkoers

De wedstrijden in het Hongkong Velodrome beginnen vanochtend om 09.00 uur Nederlandse tijd.

Wild werd in 2015 wereldkampioen op het onderdeel scratch en pakte vorig jaar in Londen het zilver. In Hongkong gaat ze opnieuw voor het podium.

Niet alleen op scratch, maar ook op het omnium en de puntenkoers. "Ik ga proberen drie keer mee te doen om de overwinning."

Kirsten Wild ANP

De Oranje-equipe heeft slechts twee keer getraind op de baan in Hongkong, dat een tijdsverschil van zes uur heeft met Nederland. "We hebben een 'jetlagprotocol' gedaan", aldus Wild.

"De baantrainingen waren op een gegeven moment om vijf uur 's ochtends. Vroeg naar bed, vroeg eruit. Het gaat nu best wel oké."

Bondscoach René Wolff is met vijftien renners afgereisd naar Hongkong. Elis Ligtlee, olympisch kampioene op de kerein, is er niet bij. Ze is lang geblesseerd geweest en heeft daardoor geen wedstrijdritme.

Büchli hoopt op afvallers bij keirin

De deelname van de andere Nederlandse medaillewinnaar op de keirin in Rio de Janeiro is ook nog niet zeker. Matthijs Büchli veroverde vorig jaar augustus zilver op de olympische baan, maar kwalificeerde zich door een slordigheid niet voor de keirin op de WK.

Een glimlach bij Matthijs Büchli ANP

"De internationale wielerunie heeft de kwalificatieregels veranderd en wij hebben te laat ingegrepen", legt Büchli uit. "Ik heb te weinig punten. Normaal gesproken heb je voldoende punten door het zilver op de Spelen, maar nu niet."

Daardoor kan Büchli donderdag alleen meedoen aan de keirin als er renners uitvallen. "Maar ik ben er zeker van dat dat gaat gebeuren. Ik ga ervan uit dat ik rijd." Hij start woensdag sowieso op de teamsprint.

Hoogland in teamsprint

Een twijfelgeval eerder deze week is geen twijfelgeval meer. Jeffrey Hoogland doet toch mee aan de teamsprint. Hoogland kampte in de aanloop naar de WK met nierproblemen, maar hij is fit om te starten. De volgorde is ook al bekend: Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Theo Bos.

Jeffrey Hoogland AFP

Wolff neemt na de WK afscheid als bondscoach van de baanwielrenners. De Duitser wil niet meer verder bij de Nederlandse bond, vanwege een verschil van inzicht over het te voeren beleid richting de Spelen.

WK-selectie Nederlandse baanwielrenners

Onderdeel Renners
Teamsprint (m) Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreijsen, Mathijs Büchli, Hugo Haak, Nils van 't Hoenderdaal, Theo Bos
Teamsprint (v) Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink
Individuele sprint (m) Theo Bos
Individuele sprint (v) Laurine van Riessen
1 kilometer (m) Theo Bos
500 meter (v) Kyra Lamberink
Keirin (m) Matthijs Büchli (deelname onzeker)
Keirin (v) Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx
Scratch (m) Wim Stroetinga
Omnium (m) Roy Eefting
Puntenkoers/scratch/omnium (v) Kirsten Wild
Ploegachtervolging (m) Dion Beukeboom, Roy Pieters, Roy Eefting, Jan-Willem van Schip
Individuele achtervolging (m) Dion Beukeboom, Jan-Willem van Schip
Koppelkoers (m) Wim Stroetinga, Yoeri Havik

STER reclame