Jeffrey Hoogland
NOS SportAangepast

Nierproblemen Hoogland in aanloop naar WK

Als de Nederlandse baanploeg zondag het vliegtuig instapt voor de wereldkampioenschappen in Hongkong, weet Jeffrey Hoogland nog niet of hij wel in actie komt. De Nederlands sprintkampioen kampt sinds drie weken met nierproblemen.

"Ik werd in de nacht van 11 op 12 maart wakker met hevige rugpijn. Bij de huisartsenpost dachten ze eerst dat het nierstenen waren", zegt Hoogland dinsdag tegen de NOS.

Het probleem bleek echter gecompliceerder. "Het bleek dat er sprake was van te veel spierafbraak in mijn nieren. Er zit een soort van filter in mijn nieren en die raakte verstopt."

Te veel spierafbraak? In het kort komt het hier op neer: Hoogland ging na een relatief lange rustperiode weer trainen en liep daarbij te hard van stapel. Zijn nieren konden de afvalstoffen die zijn lichaam produceerde niet snel genoeg verwerken. 

"Ik heb een week lang in het ziekenhuis onder de morfine gelegen, Ondertussen lag ik aan het infuus. Ik moest veel drinken en plassen om de nieren door te spoelen."

En dat terwijl op woensdag 12 april de WK beginnen. Hoogland gaat wel mee naar Hongkong, maar weet nog niet op welk onderdeel hij in actie zal komen, áls hij al in actie komt.

"Ik geloof niet dat ik er volledig vanaf ben. Ik probeer nog steeds zoveel mogelijk te drinken en te plassen en zoals het er nu naar uitziet, zijn de bloedwaardes weer normaal. Maar het gaat wel ten koste van mijn vorm."

Hoogland kan zowel op het individuele sprintnummer als op de teamsprint in actie komen. Maar bondscoach René Wolff beslist pas over eventuele deelname van de Europese kampioen sprint van 2015 als de ploeg eenmaal in Hongkong is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl