NOS Nieuws

Engelsen eisen vertrek FIFA-baas Blatter

'De FIFA is ongeloofwaardig als Blatter blijft'

FIFA-president Blatter moet onmiddellijk opstappen, vindt de voorzitter van de Engelse voetbalbond. FA-baas Greg Dyke gaat daarmee verder dan de Europese voetbalbond UEFA, die wil dat de FIFA-voorzittersverkiezing een half jaar wordt uitgesteld.

Gisteren werden zeven FIFA-officials in Zwitserland opgepakt in een groot onderzoek naar corruptie. Blatter zei 's avonds dat hij blij is met de arrestaties. "Wij geloven dat het zal helpen om maatregelen die de FIFA al heeft genomen, om wangedrag in het voetbal uit te roeien, te ondersteunen", schrijft hij.

Wegstemmen

Dyke is niet overtuigd door de verklaring van Blatter. "De schade die de FIFA heeft opgelopen is zo groot, dat die niet kan worden hersteld zolang Blatter de baas is. Ook de UEFA moet proberen hem de laan uit te sturen", zegt de FA-voorzitter. "Blatter moet ontslag nemen, worden weggestemd of via een andere manier weg."

Blatter hoopt te worden herkozen voor een vijfde termijn als president. Zijn tegenstander is prins Ali uit Jordanië.

UEFA

De leiders van de Europese voetballanden komen vandaag bijeen. De UEFA wil dat de verkiezing van morgen wordt uitgesteld en overweegt een boycot als hij toch plaatsvindt.

Azië

De Aziatische voetbalbond staat nog volledig achter Blatter. De bond laat weten hem te steunen en spreekt de hoop uit dat de voorzittersverkiezing morgen doorgaat, ondanks het corruptieschandaal.

De bond heeft veel macht en vertegenwoordigt 47 landen. Steun van Azië is cruciaal voor de herverkiezing van Blatter.

Warner

De Amerikaanse justitie verdenkt veertien mensen van betrokkenheid bij corruptie, onder wie negen FIFA-functionarissen. Zeven FIFA-functionarissen werden gisterochtend opgepakt in een hotel in Zürich.

Gisteravond meldde een van de andere verdachten, Jack Warner, zich bij een politiebureau in Trinidad en Tobago. Warner is een ex-vice-voorzitter bij de FIFA. Tegen hem liep een arrestatiebevel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl