Gianni Infantino achter de tafel
NOS Voetbal

UEFA wil voorzittersverkiezing uitstellen

De Europese voetbalbond UEFA wil dat de voorzittersverkiezing van de FIFA aanstaande vrijdag niet doorgaat. Dat heeft secretaris-generaal Gianni Infantino in Warschau bekendgemaakt.

De FIFA werd woensdag opgeschrikt door de arrestatie van zeven kopstukken, die allemaal verdacht worden van corruptie.

Voorafgaand aan de finale van de Europa League in Warschau zaten de Europese landen met elkaar aan tafel om de ontstane situatie te bespreken. Secretaris-generaal Gianni Infantino riep na het beraad op om de voorzittersverkiezing uit te stellen. De UEFA-landen dreigen bovendien het congres te boycotten.

Luis Figo, die zich vorige week terugtrok als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, vindt het doorgaan van de verkiezingen een slecht idee. "Wat vrijdag in Zürich gaat gebeuren is geen verkiezing. Nu zijn meer mensen het met me eens", liet hij weten. ​

KNVB wilde geen uitstel

De Nederlandse voetbalbond KNVB drong er eerder op de dag juist op aan dat de verkiezing gewoon op vrijdag door zou gaan. "De KNVB hecht groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentsverkiezingen", zei directeur Bert van Oostveen. "Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich."

Elf officials geschorst

Ook werd bekend dat de FIFA elf verdachte officials heeft geschorst. De voorzitter van de ethische commissie, Hans-Joachim Eckert, liet weten dat de elf individuen voorlopig geen voetbalgerelateerde taken op nationaal en internationaal niveau mogen uitvoeren.

De elf geschorsten zijn: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer en Daryll Warner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl